Miloş Obiliç kimdir? (Yeni Zelanda Saldırısı) 1. Murad'ı bıçaklayan Miloş Obiliç ve Kosova Savaşı

Miloş Obiliç kimdir? (Yeni Zelanda Saldırısı) 1. Murad'ı bıçaklayan Miloş Obiliç ve Kosova Savaşı

Miloş Obiliç kimdir? Yeni Zelanda Saldırısını düzenleyen Brenton Tarrant'ın saldırı sırasında kullandığı silahlardan birisinin üstüne Kosava Savaşı'nda 1. Murad'ı sırtından bıçaklayan Miloş Obiliç'in ismini yazdığı anlaşıldı. Peki Sırp katil Miloş Obiliç kimdir? Kosova Savaşı'nın önemi nedir? Miloş Obiliç, Kosova Savaşı ve 1 Murat ile ilgili detaylar haberimizde...

Brenton Tarrant'ın silahındaki isim Miloş Obiliç kimdir? Kosova Savaşı'nda 1. Murad'ı sırtından bıçaklayan Miloş Obiliç'in hayatına dair ayrıntılar haberimizde. Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında iki camide saldırı düzenleyen saldırgan Brenton Tarrant'ın, saldırıdan önce yaptığı paylaşımlarda yapılan katliamın ayrıntıları dikkat çekiyor.  49 kişiyi katleden saldırganın şarjörlerinden birinin üzerinde Kiril alfabesiyle Miloş Obiliç yazması dikkat çekti. Kosova Savaşı sonrasında savaş alanında Osmanlı padişahı 1. Murat'ı sırtından bıçaklayan ve öldüren Sırp katil  Miloş Obiliç'in hayatı...

Miloş Obiliç, Kosova'nın başkenti Priştine çevresindeki Sırp Belediyesi Graçanitsa'da, 1389 Kosova Meydan Muharebesi'nden sonra savaş alanını gezen Sultan Murad Hüdavendigar'ı sırtından hançerleyerek şehit etti.

MİLOŞ OBLOVİÇ KİMDİR? 

Kosava Savaşı'ndan sonra savaş alanında dolaşan Osmanlı padişahı 1. Murad'ı sırtından bıçaklayan Miloş Obiliç Sırp Despotu Lazar'ın damadıdır.

I. Murat geleneksel olarak savaş alanının dolaşırken Sırp Despotu Lazar'ın damadı olan yaralı Miloş'un hançerine hedef olmuş ve sırtından yaralanmıştır. 1 Murta ağır yaralı olarak otağına götürülmüş; ama kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir.

19-03/15/kosova-savasi-1-murat.jpg

Savaş alanında şehid edilen Osmanlı padişahı 1. Murat 

Kosova Savaşı, 10 Ağustos 1389'da yapılır. 60 bin kişilik Osmanlı ordusu 8 saat içinde 200 bin kişilik düşman ordusunu tam bir bozguna uğratır. Savaş sonrasında Sultan Murad galibiyet şükrânesi olarak, savaş meydanını dolaşıp otağına gelirken, yaralı Sırp Miloş Obiliç tarafından, zehirli hançerle şehit edilir.

Padişahın cesedi tahnid (ölüyü bozulmaması için belirli formül dahilinde ilaçlama) edilerek, Bursa Çekirge'deki türbesine defnedilir. İç organları ise vefat ettiği yerde, oğlu Yıldırım Bayezıd tarafından inşa edilen türbeye gömülür. Türbe farklı dönemlerde, değişik onarımlardan geçer.1848 yılında türbe esaslı bir şekilde onarılır ve Sultan Abdülmecid'in bir beratı ile Hacı Ali 300 kuruş maaşla türbedar olarak atanır. Türbenin son restorasyonu ise 2005 yılında gerçekleştirilir.

Yeni Zelanda'da cuma namazı için camiye giden Mslümanlara saldırı düzenleyen Brenton Tarrant'ın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Tarrant'ın  saldırıya giderken Sırp şarkısı  'watch out ustase and Turks' dinlediği ortaya çıktı. Sırp şarkısının sözlerinin ırkçı ve İslam karşıtı olduğu açıklanırken şarkıyı Ustaşa denilen Hırvat ırkçı çetelerin dinlediği açıklandı. 

19-03/15/25-1552645653.jpg

YENİ ZELANDA SALDRGANI BRENTON TARRANT KİMDİR? 

Kendisini Avustralya doğumlu, 28 yaşında beyaz bir erkek olarak tanımlayan canavar, 'To Turks' başlığı altında akılalmaz ifadelere yer verdi: "Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın doğu yakasında. Ancak Avrupa topraklarında yaşamaya çalışırsanız, sizi öldüreceğiz ve siz hamamböceklerini topraklarımızdan atacağız. Konstantinopolis'e gelir, şehirdeki tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinopolis tekrar Hristiyan şehri olacak."

SIRP ŞARKISI AYRINTISI

Tarrant'ın  saldırıya giderken Sırp şarkısı  'watch out ustase and Turks' dinlediği ortaya çıktı. Sırp şarkısının sözlerinin ırkçı ve İslam karşıtı olduğu açıklanırken şarkıyı Ustaşa denilen Hırvat ırkçı çetelerin dinlediği açıklandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN