Mısır'da darbeci Sisi yönetimi 9 muhalifi daha idam etti, 2532 muhalif sırada

Mısır'da darbeci Sisi yönetimi 9 muhalifi daha idam etti, 2532 muhalif sırada

Mısır'da cunta yönetimi, bugün 9 darbe karşıtı genci etti. İhvan'ın en yüksek icra heyeti olarak bilinen Rehberlik Ofisi üyesi Muhammed Taha Vehdan'ın oğlu Ahmed Taha da idam edilenler arasında. Darbeden sonra darağacına gönderilenlerin sayısı 171'i bulurken, 2 bin 500'den fazla muhalif için idam kararı uygulanmayı bekliyor.

KARAR.COM

Darbeci Sisi yönetimi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) en yüksek icra heyeti olarak bilinen Rehberlik Ofisi üyesi Muhammed Taha Vehdan'ın oğlu Ahmed Taha'nın da aralarında bulunduğu 9 muhalifi bu sabah idam ettirdi. 

Ahmed Taha'nın, idam cezası uygulanan ilk İhvan yöneticisi oğlu olduğu belirtiliyor. İdam edilenlerin isimleri ise şöyle: Ahmed Taha, Ebul Kasım Ahmed, Ahmed Cemal Hicazi, Mahmud el-Ahmedi, Ebu Bekr es-Seyyid, Abdurrahman Süleyman, Ahmed Muhammed, Ahmed Mahrus Seyyid ve İslam Muhammed.

19-02/20/resized_dac0d-35df06a1dzyxrw5x4aa4xu6.jpg
Bu sabah idam edilen muhalifler.

Uluslararası Af Örgütü, Mısır makamlarından, 9 muhalif hakkında verilen ve çarşamba günü sabah saatlerinde gerçekleştirileceği belirtilen idam kararının durdurulmasını istemişti.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Başsavcı Hişam Berekat'tan 2015 yılında düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğu iddiasıyla 9 muhalif hakkında verilen ve çarşamba günü sabah saatlerinde infazı yapılacak idam kararını durdurmasını istedi.
 
Açıklamada, 9 tutuklunun, idam cezasının infazına hazırlık için hücrelerinden istinaf cezaevine nakledildiğine dikkati çekilerek, Mısır makamlarından idam kararını uygulamamasını istedi.
 
İdama mahkum edilenlerden Ahmed Taha Vehdan'ın eşi, çocuğunu babasına göstermek için mahkemede bu şekilde kaldırarark göstermişti.

Mısır'da ABD ve İsrail'in talimatıyla yapılan darbenin ardından, yine bu ülkelerin talimatları doğrultusunda ardı ardına idam kararları alınıyor. Sisi, ABD ve İsrail arasında kurulan cinayet ortaklığı, son olarak 75 kişi hakkında daha ölüm kararı aldı. Kararla aynı anda ABD'den Sisi'ye 1.2 milyar dolar yardım serbest bırakıldı.
 
Söz konusu 9 sanığın hukuksuz yargılandığı belirtilen açıklamada, duruşma sırasında bazı sanıkların "suçu itiraf etmeleri için işkenceye maruz bırakıldıklarına" ilişkin ifadeleri aktarıldı.

Açıklamada, "Bu 9 canı kurtarmak için zaman tükeniyor. Mısır makamları, idam kararının infazı planlarını durdurarak doğru bir şey yapma fırsatına sahip." ifadesi kullanıldı.

Ölümcül saldırılarda bulunanların yargılanması ve işledikleri eylemler konusunda hesap vermeleri gerektiği hususunda şüphe olmadığı vurgulanan açıklamada, "Ancak mahkumların idam edilmesi ya da şahısların işkence altında verdiği itiraflara dayanarak suçlanmaları adil değil." ifadesine yer verildi.
 
Mısır Yargıtayı, 2015 yılında Başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen suikast davasında yargılanan 9 sanık hakkında verilen idam cezalarını Kasım 2018'de onaylamıştı. Sanıklar ise duruşma sırasında kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, ifadelerinin işkenceyle alındığını belirtmişti.

19-02/20/resized_b40fd-1ed265f6dz1wdgyx4aazimm.jpg

İdam kararları kesinleşenler arasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) en yüksek icra heyeti olarak bilinen Rehberlik Ofisi üyesi Muhammed Taha Vehdan'ın oğlu Ahmed Taha Vehdan da bulunuyor.

İdama mahkum edilenler arasında gıyabında yargılanan İhvan Şura Meclisi Üyesi Muhammed Cemal Haşmet ve Sağlık Bakanlığı eski Sözcüsü Yahya Musa da yer alıyor.

19-02/20/resized_ba6b9-bb65ac2f2e4afbcdbd62e898a8540988ad76f264.jpg

SİSİ YÖNETİMİ KANA DOYMUYOR

Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerine göre, darbe yönetimi, 2013 askeri darbesinden 2018 yılı sonuna kadar 165 kişiyi idam etti. Geçen hafta idam edilen 6 kişi ve bugün idam edilen 9 kişi ile beraber bu sayı 171’i buldu. İnsan Hakları Örgütlerine göre, Sisi rejiminin idam kararı aldığı insan sayısı 2532.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN