Müslüman ülkeler Uygurlara sığınma hakkı vermeli

Müslüman ülkeler Uygurlara sığınma hakkı vermeli

İstanbul’da Uygurlar için dayanışma etkinliği düzenleyen Dünya Müslüman Alimler Birliği, Türkistan’daki Uygurlara dini, toplumsal, siyasi haklarının verilmesini talep ettiklerini duyurdu. Doğu Türkistan Alimler Birliği üyesi Abdusselam Alim ise Çin cezaevlerinde 5 milyondan fazla Uygur’un tutulduğuna dikkati çekti. Alim, Müslüman ülkelerde Uygurlara sığınma hakkı verilmesi ve sınır dışı edilmemeleri çağrısı yaptı.

Çin’in uluslararası hukuku ve dünyanın tepkisini hiçe sayarak Doğu Türkistan’a milyonlarca Müslüman Uygur Türküne onlarca toplama kampında zulmetmesine Dünya Müslüman Alimler Birliği’nden de tepki geldi. Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali el-Karadaği, Doğu Türkistan’daki Uygurlara dini, toplumsal, siyasi haklarının verilmesini talep ettiklerini duyurdu. İstanbul’da Dünya Müslüman Alimler Birliği, Filistin Dışındaki Alimler Heyeti Derneği, Doğu Türkistan Alimler Birliği ve Sünni Alimler Derneği koordinasyonunda, Doğu Türkistan’daki Uygurlar için dayanışma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Karadaği, Doğu Türkistan’daki Uygurlara dini, toplumsal, siyasi haklarının verilmesini talep ettiklerini ifade etti.

"TALEPLERİMİZİ ÇİN'E ULAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Çin hükümeti ile Uygur halkı arasında uzlaşma sağlanması ve Uygurların haklarının verilmesinden yana olan Türkiye, Malezya ve Katar gibi ülkeler ile görüştüğünü ifade eden Karadaği, Uygur alimlerine ‘halkın haklarının verilmesi konusundaki taleplerini toplamalarını ve Çin yönetimini Uygurların bağımsızlık istemediği konusunda temin etmeleri’ çağrısında bulundu. Karadaği “Hak talepleriniz konusundaki bu mesajınızı size saygı gösteren ülkelerin politikacılarına ileteceğiz. Daha sonra hepimiz bu taleplerinizi Çin’e ulaştırmak için çalışacağız” dedi.

UYGURLARA SIĞINMA HAKKI VERİLMESİNİ İSTEDİ

Doğu Türkistan Alimler Birliği üyesi Abdusselam Alim ise “Doğu Türkistan, Filistin’in soyulduğu ve gasbedildiği gibi, 1949’dan beri komünistler tarafından halkı soyulan ve hakları gasbedilen bir İslam toprağıdır” ifadelerini kullandı. Çin cezaevlerinde 5 milyondan fazla Uygur’un tutulduğuna ve durumları hakkında hiç bir bilgi paylaşılmadığına dikkati çeken Alim, Doğu Türkistan konusunun Müslüman ülkelerde basın ve Çin’in işlediği ihlallere karşı protestolar üzerinden duyurulmasını istedi. Alim, uluslararası İslami sempozyumlarda Doğu Türkistan konusuna geniş yer verilmesi, Uygur davasına destek için uluslararası bir konferans düzenlenmesi, Müslüman ülkelerde Uygurlara sığınma hakkı verilmesi ve sınır dışı edilmemeleri çağrısı yaptı.

Konuşmasının sonunda Uygurların kültür ve eğitim alanında da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Alim, Türkiye’nin Uygurlara hizmet veren dernekler için imkan sağladığına vurgu yaptı.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN