‘Myanmarda soykırım sürüyor, Arakanlıların dönüşü imkansız’

‘Myanmarda soykırım sürüyor, Arakanlıların dönüşü imkansız’

Myanmar’da budist çeteler ile ordunun soykırımından kaçan Arakanlı Müslümanlar için katliam tehlikesi hâlâ sürüyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Avrupa Rohingya Konseyi, Bangladeş’e sığınan 900 bin Rohingyalının geri gönderilmek istenmesi konusuna değinerek uyardı: Tehlike sürüyor, dönüşlerin olması imkansız.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Myanmar’daki baskı ve zulümden kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların, gerekli koşullar sağlanmadan topraklarına geri gönderilmesi konusunda bir kez daha uyardı. ERC’den yapılan açıklamada, ‘Myanmar’ın bugüne kadar ülkelerindeki soykırımından kaçan yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslüman için açık, şeffaf, stratejik ve özgün bir geri dönüş planı sunmadığı’ ifade edildi. Myanmar hükümetinin, 3 bin 500 Arakanlı Müslüman’ın geri dönüşüne onay vermesine atıfta bulunulan açıklamada, planlanan geri dönüşün gerekli koşullar sağlanmadığı gerekçesiyle ‘vakitsiz’ olduğu vurgulandı. Konsey’in ‘Myanmar’ın aldatıcı ve dürüst olmayan geri dönüş yaklaşımı sebebiyle dehşete kapıldığı’ belirtilen açıklamada, “Arakan eyaletindeki Arakanlı Müslümanlara yönelik hareket özgürlüğü, geçimini sağlama ve eğitim konularında kısıtlamalar gibi soykırımcı zulüm hala devam ederken geri dönüş mümkün değil. Yüzlerce Arakanlı Müslüman hala Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Kaldığı Kamplar’da (IDP) kilitli kalmış durumda” ifadelerine yer verildi.       

Arakanlı Müslümanların güvenli ve onurlu bir şekilde topraklarına geri dönmesi için Bangladeş, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve tüm diğer ilgili taraflara yardım çağrısında bulunulan açıklamada, “Sürdürülebilir geri dönüş, IDP kamplarının dağıtılması ve Arakanlı Müslümanların kendi topraklarına geri dönmelerine izin verilmesi, hareket kısıtlamalarının kaldırılması, Arakanlı Müslümanlara internet, eğitim ve geçim kaynaklarına erişim sağlanması, vatandaşlık haklarının iade edilmesi ve şeffaf, orijinal ve iyi bilgilendirilmiş bir ülkeye geri dönüş planı ile başlar” ifadelerine yer verildi. Söz konusu şartların sağlanmaması halinde, herhangi bir geri dönüş girişiminin hileli olacağına dikkat çekilen açıklamada, “Bizler aynı zamanda Arakanlı Müslümanlara, birlik olma ve Myanmar’ın sahte geri dönüş programının tuzağına düşmeme çağrısında bulunuyoruz” denildi. BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN