Naziler ölüm listelerini ‘Emniyet’ten sağlamış

Naziler ölüm listelerini ‘Emniyet’ten sağlamış

Alman medyası son dönemde artan Nazi saldırılarını mercek altına aldı. RedaktionsNetzwerk adlı gazetenin Alman istihbaratına dayandırdığı haberine göre neo-nazi grupları sol ve mülteci yanlısı siyasetçileri hedef alan saldırıları hazırlamak için emniyet verilerini kullandı.

Alman medyasında yer alan bir habere göre radikal sağ gruplar, polis kayıtlarına erişerek mültecileri ve sol yanlılarını hedef alan bir ‘ölüm listesi’ derledi. Alman istihbaratından edinilen bilgilere dayandırılan habere göre eylemciler listelerini oluşturduktan sonra silah ve kurbanların cesetlerini ortadan kaldırmak için ceset torbası temin etti. Almanya Başsavcısı Ağustos 2017’den bu yana  terörist bir saldırı hazırladığı şüphesiyle Nordkreuz (Kuzey Haç) grubunu soruşturuyordu. Grubun 30 üyesinin polise ve askere yakın bağlantıları olduğu en az bir üyesinin de devlet ceza soruşturmaları bürosunun özel komando biriminde çalıştığı bildirildi. Bölgesel gazetelerle bağlantıları olan Hannover merkezli bir ajans RedaktionsNetzwerk Deutschland tarafından hazırlanan raporda, grubun aktif olarak siyasi düşmanlara yönelik kitlesel bir saldırı hazırlığında olduğu öne sürdü. Raporda, üyelerin şifreli mesajlaşma servisi Telegram aracılığıyla iletişim kurdukları ve polis bilgisayarlarından 2015 yılında mülteci krizi sırasında aktif rol oynayan yaklaşık 25 bin yerel politikacının bilgilerine erişildiği bildirildi.

SPD, Yeşiller, Die Linke ve Angela Merkel’in partisinden üyelerinin bulunduğu liste, daha çok doğu eyaletlerinde yerel politikada etkili olan isimllere odaklanıyor. Raporda ayrıca grubun ceset çürümesini hızlandırmak, kokusunu örtbas etmek için 200 ceset torbası ve kireç sipari verilldiği bilgisi yer alıyor. Nordkreuz’un üç üyesi, Schwerin’deki bir savcı tarafından 10 binden fazla mermi bulundurmanın yanı sıra uzun  menzilli silahları yasadışı bulundurduğu gerekçesiyle soruşturuluyordu. Rapor, mülteci yanlısı bir siyasetçinin radikal sağcılar tarafından öldürülmesinden birkaç hafta sonra yayımlandı. Bu rapor Almanya’nın yerel istihbarat teşkilatı BfV’nin radikal sağın giderek militanlaşma tehdidini göz ardı edip etmediği konusundaki tartışmaları artırdı.

İstihbarat biriminden yayımlanan yıllık raporda 2018’de kayıtlı aşırı sağ gruplar tarafından işlenen şiddet suçların sayısında artış olduğunu belirtilse de yükselen neo-Nazi terörizminin tehdidiyle ilgili tartışmaları alevlendiren Nordkreuz’dan bahsedilmiyor. Bu hafta başlarında gözaltına alınan aşırı sağ militanı Stephan Ernst, CDU siyasetçisi Walter Lübcke’yi öldürdüğünü itiraf etmişti. Kassel bölgesel hükümetinin başkanı 2 Haziran’da evinin önünde ölü bulunmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN