Norveç'te kabine açıklandı: Kadınlar çoğunlukta

Norveç'te kabine açıklandı: Kadınlar çoğunlukta

Norveç'te 13 Eylül'de yapılan seçimler sonuçlandı. Yeni başbakan Jonas Gahr Stoere'ın açıkladığı kabinede; Adalet bakanlığı görevi 28 yaşındaki Mehl'e, dışişleri bakanlığının da bir kadına verildiği yeni kabinede kadınların sayısı erkeklerin sayısından fazla. Aşırı sağcı Breivik'in katliamından kurtulmaya başaran iki isim de yeni bakanlar arasında.

Norveç'te 13 Eylül'de yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Stoere oyların yüzde 26.3'ünü alarak seçimde birinci oldu. Merkez Parti ise yüzde 20.4 ile üçüncü oldu.

Stoere önderliğindeki sol blok kazanırken 8 yıldır iktidarda olan Başbakan Erna Solberg başkanlığındaki merkez sağ koalisyonunu yenilgiye uğradı. Seçimlerden sonra İşçi Partisi lideri Stoere, Merkez Partisi ile azınlık hükümeti kuracağını açıkladı.

19 KİŞİLİK KABİNEDEN 10'U KADIN

Yeni başbakan Stoere, aralarında yeni kabineden finans bakanı olan Avrupa Birliği'ne muhalif Merkez Partisi'nin lideri Trygve Slagsvold Vedum'un da bulunduğu; 10'u kadın, 9'u erkek 19 kişilik kabinesini dün tanıttı.

Emilie Enger Mehl, 28 yaşında Norveç'in en genç adalet bakanı olurken dışişleri bakanlığı da başka bir kadına, Anniken Scharning Huitfeldt'e verildi.

Kabinede Eğitim Bakanı Tonje Brenna ile Ticaret ve Sanayi Bakanı Jan Christian Vestre de öne çıktı. Zira bu iki isim, aşırı sağcı Anders Behring Breivik'in 2011'de bir gençlik kampında 69 kişiyi öldürdüğü gençlik kampından sağ çıkmayı başarabilmişti. Başbakan Stoere, "Şimdi bu yetenekli genç politikacılar geçmişlerini kendileriyle birlikte taşıyorlar. Önemli bir adım attığımıza inanıyorum, gurur duyuyorum" dedi.

Norveç'te daha önce iki kez kabinede kadınların sayısı erkeklerin sayısını geçti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN