Oğul Trump’ın Rusya toplantısına ilk dava

Oğul Trump’ın Rusya toplantısına ilk dava

ABD Başkanı Trump’ın oğlunun 2016 seçim döneminde görüştüğü Rus avukat Natalya Veselnitskaya’ya ‘Amerikan mahkemesini aldatmak’ suçundan New York’ta dava açıldı. İddianame, Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahalesiyle bağlantılı olmasa da Trump Tower’daki çok tartışılan görüşmenin bir katılımcısı hakkında hazırlanan ilk dosya olması bakımından önem taşıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlunun 2016 seçim kampanyası döneminde Demokrat aday Hillary Clinton hakkında karalayıcı bilgiye sahip olduğu düşüncesiyle görüştüğü Rus avukata, New York’ta davada açıldı. Federal savcılar hazırladıkları iddianamede, Natalya Veselnitskaya’yı Amerikan mahkemesini aldatmak için bir Rus hükümet yetkilisiyle birlikte çalıştığını belirtti.

Savcıların, Ruslar’a ait bir vergi iadesi dolandırıcılığına ilişkin sivil davada Veselnitskaya’nın üst düzey bir Rus savcıyla birlikte çalıştığını ve aldatıcı beyanlarda bulunduğunu kaydetti. Rus avukat hakkında adaleti engelleme suçlamasıyla dava açıldı. İddianame, Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahalesiyle bağlantılı olmasa da New York’ta Trump Tower’daki çok tartışılan görüşmenin bir katılımcısı hakkında hazırlanan ilk iddianame olması bakımından önem taşıyor. Ayrıca bu davayla ilk kez Amerikalı savcılar, Veselnitskaya’yla Rus hükümeti arasında doğrudan bağlantı kurmuş oldu.

Kendisine yöneltilen suçlama, Veselnitskaya’nın uluslararası seyahatlerine kısıtlama getiriyor ve ABD’ye gelmesi halinde tutuklanmasını öngörüyor. Ancak Rusya’nın ABD’yle iade anlaşması bulunmadığı için Rusya’da kalması halinde bir Amerikan mahkemesine çıkması pek mümkün gözükmüyor.

MUELLER DAVAYA ŞİMDİLİK MÜDAHİL DEĞİL:

Veselnitskaya, 2016 yılının Haziran ayında Donald Trump Jr. ve Trump’ın damadı Jared Kushner’in olduğu toplantının kilit katılımcılarından biriydi. Toplantı öncesinde Trump Jr.’a, Rus yetkilinin Clinton hakkında zarar verici bilgi vereceğinin söylendiği ortaya çıkmıştı. Ancak Trump Jr. ve Kushner bu iddiayı reddetmişti. Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller de bu toplantıyı mercek altına almış, Trump kampanyasının Rusya’yla temaslarını araştırırken toplantının bazı katılımcılarını federal büyük jüri önünde ifade vermeye çağırmıştı. Özel savcının sözcüsü Peter Carr, Mueller’ın ekibinin Veselnitskaya davasına müdahil olup olmadığı ya da bu konuyu New York’taki savcılara havale edip etmedikleri konusunda yorum yapmayı reddetti. Rusya’da yaşayan 43 yaşındaki avukat Veselnitskaya da kendisine yöneltilen sorulara yanıt vermedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN