Ölümden sonra beyni canlandırdılar

Ölümden sonra beyni canlandırdılar

Bilim insanları tıpta çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Yale Üniversitesi’ndeki deneyde, domuzların beyinleri ölümlerinden dört saat sonra canlandırıldı. Alzheimer hastalığı için yapılan deneyde beyin hücrelerinin ölümünün durdurulması başarıldı.

ABD’de bilim insanları hayret uyandıran bir çalışmaya imza attı. Yale Üniversitesi’nde gerçekleşen deneyde, domuzların beyinleri ölümlerinden dört saat sonra kısmen canlandırıldı. Alzheimer gibi hastalıkların tedavisi için çalışan ekibin araştırması, “Bulgular ölümle yaşam arasındaki çizginin tartışılmasına yol açabilir” şeklinde değerlendirildi. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, deneye ilişkin detaylara da yer verildi. Buna göre, 32 domuz beyni bir mezbahadan alındı ve dört saat sonra bir ekip tarafından geliştirilen bir sisteme bağlandı. Bu sistem beyne nabzı andıran bir şekilde özel bir sıvı pompaladı. Sıvıda oksijen taşıması için yapay kan ve beyin hücrelerinin ölümünü durdurmak için ilaçlar yer aldı. Domuz beyinleri altı saat boyunca bu sıvıyla beslendi. Deneyde beyin hücrelerinin ölümünün durdurulması başarıldı. Beyindeki bazı bağlantıların da yeniden kurulduğu tespit edildi.

Ancak beyinde bilinç veya farkındalık oluşmadı. Araştırma beyin hücrelerinin ölümünün azaltıldığını, damarların tekrar işlev kazandığını ve bir miktar beyin aktivitesi gerçekleştiğini gösterdi. Beyin hücrelerinin birbiriyle iletişim kurduğu sinapsların da faal olduğu ortaya çıktı. Domuz beyinleri ilaçlara da canlı bir beynin vereceği türden tepkiler verdi. Araştırmacılar, eskiden oksijenin kesilmesiyle birlikte beyin hücrelerinin hızlıca öldüğünün tahmin edildiğini kaydetti. Nörobilim profesörü Nenad Sestan da, “Hücre ölümleri aşamalı olarak gerçekleşiyor ve bu süreçlerin bazıları ertelenebilir, durdurulabilir, hatta geri çevrilebilir” dedi. Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü’nden Dr. Andrea Beckel-Mitchener de, “Beynin iyileşmesi bu tür araştırmalar için oldukça önemli” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN