Pasifik’te ABD ve Çin arasındaki gerilim artıyor: 30 yıllık aradan sonra Solomon Adaları'nda büyükelçilik

Pasifik’te ABD ve Çin arasındaki gerilim artıyor: 30 yıllık aradan sonra Solomon Adaları'nda büyükelçilik

ABD, Çin'e karşı Pasifik'teki diplomatik ilişkilerini güçlendirmeye çalışırken 30 yıllık aradan sonra Solomon Adaları'nda büyükelçilik açtı. Hamle, bölgede ABD ve Çin arasındaki çekişmenin arttığı dönemde geldi.

Solomon Adaları’nda büyükelçilik açılacağını duyuran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Pasifik Adaları’yla beraber Hint-Pasifik bölgesi dünyanın diğer bölgelerinden daha fazla 21. yüzyılda dünyanın yörüngesini şekillendirecek” dedi.

1993’TEN BU YANA

Üst düzey ABD'li diplomat, geçen yıl bölgeye yaptığı bir ziyaret sırasında Pasifik ada ülkesinde bir diplomatik misyon açma planlarını duyurmuştu ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Solomon Adaları’yla angajmanı genişletme ve uluslararası işbirliğini derinleştirme niyetindeydi.

Solomon Adaları'ndaki son ABD büyükelçiliği, Soğuk Savaş sonrası bütçe kesintileri nedeniyle 1993'te kapandı ve ABD, ada ülkesinde Papua Yeni Gine merkezli bir büyükelçi tarafından temsil edildi.

Bakan Blinken yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın Solomon Adaları hükümetine başkent Honiara'daki yeni büyükelçiliğin açılışının 27 Ocak itibarıyla resmiyet kazandığını bildirdiğini söyledi.

BATI’NIN ÇİN ENDİŞELERİ

ABD'nin hamlesi, geçen yıl Solomon Adaları ile bir güvenlik anlaşması imzaladıktan sonra Pekin'in Hint-Pasifik bölgesindeki askeri projeleri üzerine Washington ve müttefikleri arasındaki endişelerle beraber geldi.

Bakan, Hint-Pasifik bölgesinin "özgür, açık ve demokrasinin gelişebileceği bir ortam" olması için çalışmaya kararlı olduğunu söyleyerek "Büyükelçiliğin açılması, yalnızca bölge genelinde daha fazla diplomatik personel yerleştirme çabalarımıza değil, aynı zamanda komşularımızla daha fazla ilişki kurma, ABD programlarını ve kaynaklarını sahadaki ihtiyaçlarla birleştirme ve bağ inşa etme çabalarımıza dayanıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN