Pompeo: Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı görmüyoruz

Pompeo: Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı görmüyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı basın toplantısında, "Donald Trump yönetimi Batı Şeria’daki İsrail yerleşimleri artık uluslararası hukuka aykırı olarak görmüyor" dedi. Bakan Çavuşoğlu ise bu sözlere çok sert tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. Ben yaptım oldu anlayışıyla yapılan açıklamaların da uluslararası hukuk bakımından hiçbir geçerliliği olmayacaktır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Gazetecilere demeç veren Pompeo, "ABD, artık İsrail yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı olarak kabul etmiyor" dedi.

Donald Trump yönetimi olarak, Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerine yönelik Barack Obama dönemindeki politikayı değiştirdiklerini belirten Pompeo, ABD'nin Batı Şeria'daki gelişmelerle ilgili uzun yıllardır sürdürdüğü yaklaşımın, barışın sağlanmasında işe yaramadığını savundu.

'ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN'

Pompeo, 39. ABD Başkanı Jimmy Carter yönetiminin, 1978'de, İsrail'in sivil yerleşim girişimlerinin uluslararası hukuka uygun olmadığını savunduğunu ancak 40. ABD Başkanı Ronald Reagan yönetiminin ise buna karşı çıktığını hatırlatarak şu sözleri kaydetti:

"Reagan yönetimi, söz konusu yerleşim alanlarının yasa dışı olduğuna inanmadığını ve İsrail'in sivil yerleşim girişimlerini uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade etti. Tartışmanın tüm taraflarını dikkatlice inceledikten sonra, Trump yönetimi olarak, Başkan Reagan ile aynı fikirde olduğumuzu belirtiyor ve ABD'nin artık Batı Şeria'daki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu düşünmediğini açıklıyorum."

'İRAN’DAKİ PROTESTOLARI YAKINDAN İZLİYORUZ'

Pompeo, ABD’nin, İran ve Irak’taki protestoları yakından takip ettiğini belirterek, "ABD, İran’daki protestoları yakından takip ediyor. Bu rejimin, İran halkına yönelik işlediği şiddet eylemlerini kınıyoruz ve çeşitli ölümlerin raporları sebebiyle derinden endişe duyuyoruz. İran İslam Cumhuriyeti, kendi halkına yönelik şiddeti durdurmalı ve hemen internete erişimi tekrar eski haline getirmelidir" ifadelerini kullandı.

Pompeo ayrıca Irak’taki protestolara da değinerek, "Irak'taki protestoları çok yakından izliyoruz. Irak halkını destekliyoruz" dedi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN ÇOK SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin yasa dışı Yahudi yerleşimleri kararına ilişkin, "Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir" ifadesini kullandı. 

Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. Ben yaptım oldu anlayışıyla yapılan açıklamaların da uluslararası hukuk bakımından hiçbir geçerliliği olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD/DHA




İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN