Pompeo'dan Trump'ın sözlerine ilişkin açıklama: Suriye'den çekilme kararımızı değiştirmez

Pompeo'dan Trump'ın sözlerine ilişkin açıklama: Suriye'den çekilme kararımızı değiştirmez

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın Türkiye'yle ilgili yaptığı Twitter paylaşımının, Suriye'den çekilmesi konusundaki kararını etkilemeyeceğini söyledi.

Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşen ABD Dışişleri Mike Pompeo, Başkan Donald Trump’ın son Türkiye tweet’lerini değerlendirdi. 

Trump’ın "Eğer Türkiye Kürtleri vurursa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz” sözlerinin, ABD’nin partnerlerine bağlılığının altını çizdiğini söyleyen Pompeo, Suriye’den çekilme kararı verilmesinden bu yana Kürtlerle ilgili görüşlerinin değişmediğini vurguladı.

'KENDİSİNE SORUN'

Pompeo, Trump’ın ‘Türkiye’yi ekonomik yönden mahvetmekle’ tam olarak neyi kastettiğini sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Dünyanın birçok yerinde ekonomik yaptırımlar uyguluyoruz. Sanırım bu tarz şeylerden bahsediyor ama bunu asıl kendisine sormak zorunda kalacaksınız.” 

'ÇEKİLME KARARINI DEĞİŞTİRMEZ'

Trump’ın tweet’leri sonrası Türk yetkililerle henüz konuşmadığını da aktaran Pompeo, “Başkanın bu söylediklerinin Suriye’deki 2000 üniformali askerimizi çekme kararını değiştireceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Öte yandan Pompeo, Trump’ın Suriye sınırında 20 millik (32 kilometre) güvenli bölge kurulacağı açıklamasının da ABD- Türkiye arasındaki temaslarda elde edilmesi istenen sonuçlarla uyuştuğunu söyledi. Pompeo şöyle devam etti: “IŞİD’le mücadelemizde bizle savaşanların emniyette olduğundan ve Suriye’deki teröristlerin Türkiye’ye saldıramayacağından emin olmak istiyoruz. Bunlar bizim eşzamanlı olarak ulaşmak istediğimiz hedefler. Arada bir boşluk oluşturabilirsek, adına ‘güvenli bölge’ deyin, Bu alanı yaratıp güvenliğe ilişkin düzenlemeleri düzgün şekilde yapabilirsek, bölgedeki herkes için güzel olacak.”

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Suriye'den çekilme sürecinin başladığını duyurarak, "Eğer Türkiye Kürtleri vurursa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik (32 km) güvenli bölge kuracağız. Aynı zamanda Kürtlerin Türkiye'yi provoke etmesini istemiyorum" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN