"Putin ile Erdoğan, Suriye'yi kendi arasında paylaştı"

"Putin ile Erdoğan, Suriye'yi kendi arasında paylaştı"

Alman Spiegel Online sitesi Rusya ile Türkiye arasında varılan uzlaşmanın kazananlarının Rusya, Türkiye ve Suriye olduğu, kaybedenin ise YPG olduğunu yazdı.

KARAR/ALMANYA

Spiegel online sitesinde Putin ile Erdoğan arasında varılan uzlaşma “Suriye’nin kaderi çizildi“ şeklinde bir başlıkla okuyuculara duyuruldu. Haberde “Soçi”deki buluşmada Putin ve Erdoğan Suriye’yi kendi aralarında paylaştılar“ cümlesinin kullanılması dikkat çekti. Her iki liderin yanında Diktatör Esad’ın da anlaşmadan kazançlı çıktığı belirtilirken, kaybedenin YPG olduğu yazıldı.

Soçi’deki buluşmadan konuşulan yegane konunun “Putin’nin Suriye topraklarını bırakıp bırakmayacağı eğer bırakacaksa ne kadarını bırakacağı“ olduğu belirtilen haberde, “Salı akşamı 6.5 saati aşan müzakerelerde sonra cevap çok açıktı: Evet Erdoğan talep ettiği ara bölgeyi alıyor ancak kendisinin planladığından daha küçük bir bölge“

"TÜRKİYE, RUSYA, SURİYE KAZANDI, YPG KAYBETTİ"

Haberde Moskova ve Ankara arasındaki anlaşmasının 10 madde içerdiği bildirilirken, bu maddeler şu şekilde sıralandı:

Türkiye Suriye’nin siyasi ve toprak bütünlüğünü tanıyor. Spiegel’e göre bu Türkiye’nin yıllardır düşürmeyi planladığı Esad’ı Suriye’nin hukuki başkanı olarak tanıması anlamına geliyor.

Rus hükümeti fiilen Türkiye’nin askeri operasyonunu kabul ediyor. Bu Adana anlaşmasına dayandırılıyor

Türkiye ateşkesi 150 saat daha uzatıyor. Kuzey Suriye için daha önce Washington’la uzlaşılan süre Salı akşamı sona ermişti.

Erdoğan’ın talep ettiği şekilde Irak sınırı ile Fırat arasında 500 km uzunluğunda 30 km derinliğinde YPG’nin tamamen terk etmek zorunda olduğu bir ara bölge oluşturuluyor.

Ara bölgenin Tal Bayda ve Ras al Ain arasını kapsayan bir kısmı Türkiye tarafından kontrol edilecek. Bu Türkiye’nin Barış Pınarı harekatı esnasında ele geçirdiği bölge.

Bu bölgenin doğu ve batısında kontrol Putin ve Esad’a geçiyor. Türkiye bu bölgelerde 10 km mesafeye kadar Rusya ile birlikte kontroller yapabilecek. YPG ile diyaloğu gelecekte Esad bizzat yapacak.

Bu anlaşmanın en büyük kazanının Rusya olduğu bildirilirken, ABD’nin bölgede hiç bir rolü kalmadığı bölgenin yeni güçünün Rusya olduğu yazıldı. Türkiye’nin de arzu ettiği gibi güney sınırından güvenli bir bölge oluşturduğu için, Suriye’nin ise ülkenin genelinde yeniden hakimiyet sağladığı için kazanan olduğu belirtilen haberde kaybedenin YPG olduğu belirtildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN