Putin yeni kozunu sahaya sürdü: Bu kez de gıda şantajı

Putin yeni kozunu sahaya sürdü: Bu kez de gıda şantajı

Ukrayna işgali sonrası ağır yaptırımlara hedef olan Rusya karşılık olarak tahıl ihracatını yasaklamış ve dünyada bir gıda krizinin yaşanmasına neden olmuştu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, "Gıda sorunu, Rusya’nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması dahil kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor" diyerek yaptırımlara karşı gıda kozunu kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin ardından Moskova rejimine yönelik Batılı ülkeler tarafından alınan yaptırım kararları dünya ekonomisi açısından da yıpratıcı sonuçlar doğurdu.
Dünyanın en büyük tahıl tedarikçisi olan Rusya, dünyanın en büyük ikinci tahıl tedarikçisi olan Ukrayna'yı işgal edince gıda krizi patlak vermiş ve temel yaşam malzemelerinde büyük ölçüde pahalılık yaşanmaya başladı.

Gıdadaki krizin bir numaralı sorumlusu ve bu durumu sonlandıracak odak olan Rusya ise krizin çözümü için yaptırımların kaldırılmasını önerdi.

PUTİN'DEN ARDI ARDINA YASAKLAMALAR

Rusya'ya yönelik yaptırımlar sonrası Devlet Başkanı Vladimir Putin de başta enerji olmak üzere ihracatta ciddi kısıtlamalara giderek dünya ekonomisini zorda bıraktı.

1442220.jpg

Kendisini desteklemeyen Bulgaristan'ın ve açık bir şekilde Rusya'nın karşısında olan Polonya'nın doğal gazını kesen Moskova, en büyük darbeyi ise tarımdan vurdu.

Tahıl ve şeker ihracatını yasaklayan Putin, Türkiye'de görülen bir gıda enflasyonunun önünü açtı.

RUSYA'DAN 'YAPTIRIM' ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Ukrayna’dan tahıl ürünlerinin sevkiyatı için görüşmelere hazır olduklarını belirterek, “Gıda sorunu, Rusya’nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması dahil kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor” dedi.

Rudenko, Ukrayna’daki tahıl ürünlerinin savaş nedeniyle sevk edilememesi ve bu nedenle derinleşen küresel gıda sorununa ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

"LEYEN'İN VİCDANINA BIRAKIYORUM"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, "Rusya’nın, gıda konusunu bir silah olarak kullandığına" yönelik suçlamasını değerlendiren Rudenko, “Tüm sorunlara barış yoluyla çözüm arayan herkesle görüşmeye hazırız. Von der Leyen’in açıklamasını kendi vicdanına bırakıyorum” diye konuştu.

Gıda sorununun kapsamlı bir yaklaşımla çözülebileceğini belirten Rudenko, “Gıda sorunu, Rusya’nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması dahil kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor. Ayrıca, Ukrayna’nın, gemilerin bulunduğu limanlarındaki mayınları temizlemesi gerekiyor. Rusya, insanı koridor dahil gerekli tüm yardımı vermeye hazır” dedi.

YÜZDE 30 PAYA SAHİPLER

Rudenko, 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, küresel piyasalarda tahıl ve buğday gibi ürünlerde yaşanan kıtlığın çözümü için Rusya’ya yönelik ihracat yasaklarının kaldırılması gerektiğini söylemişti.

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ihracatında yaklaşık yüzde 30 paya sahip.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, 19 Mayıs’ta, Ukrayna’da limanların açılmaması halinde ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısı yapmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN