Rektörü idam sehpasına çıkarmayın

Rektörü idam sehpasına çıkarmayın

Pekin vahşeti sınır tanımıyor... Zulmü örtbas etmek için toplum önderlerini tutuklayan Pekin’in, Sincan Üniversitesi’nin eski rektörünü idam etmeye hazırlandığı ortaya çıktı. Af Örgütü ‘Rektörü hemen bırakın’ çağrısı yaptı.

Pekin yönetiminin Doğu Türkistan’a yönelik zulmü artarak sürerken uluslararası kuruluşlardan da yoğun tepkiler yükseliyor. Uluslararası Af Örgütü, 2017’den bu yana tutuklu olan Doğu Türkistan’daki Şincan Üniversitesi eski Rektörü Taşpolat Tiyip’in idam edilmesinden endişe edildiğini belirten bir çağrıda bulundu. Örgüt, idamın infazının derhal durdurulması için harekete geçilmesini de istedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e açık bir mektup yazarak dünyaca tanınmış Uygur akademisyen Tiyip’in idamının engellemesi ve koşulsuz salıverilmesi için devreye girilmesini isteyen örgüt, rektörün 2017’de ortadan kayboluşunu da hatırlattı. Tiyip’in  keyfi olarak gözaltına alındığı belirtilen mektupta, Uygur profesörün Çin’de gizli bir yerde, haksız şekilde yargılandığına dikkat çekildi. Uygur profesörün hali hazırda nerede olduğunun bilinmediğini kaydeden Af Örgütü, mektubunda uluslararası kamuoyuna da, Çin liderine benzer mektuplar yazmaları çağrısında bulundu. 

Euronews Türkçe’nin haberine göre Af Örgütü, Çin liderine hitaben, “Sayın Başkan, Taşpolat Tiyip’in idam kararının yürütmesinin durdurulması adına acil müdahalenizi istemek için yazıyorum” denildi. Mektupta, söz konusu kararın infazının eylülde gerçekleşebileceği de belirtildi. Örgüt, Cinping’e çağrısında, “Tiyip’in, uluslararası kabul görmüş bir suç işlediğine ve uluslararası standartlara uygun olarak adil bir şekilde yargılandığına dair yeterli ve kabul edilebilir kanıt bulunmadıkça, kendisini koşulsuz olarak serbest bırakın” ifadelerini kullandı.  

Tiyip, 2017 yılında bir grup öğrencisiyle birlikte Almanya’ya seyahat edeceği sırada Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de havaalanında zorla gözaltına alınmıştı. “Bölücülük” yapmak ve “milliyetçi eğilimler” sergilemekle suçlanan Tiyip, 2017’de iki yıl ertelemeli idam cezasına çarptırılmıştı. Rektörün yanı sıra yine Uygur Türkü 5 akademisyen de gözaltına alınmış, bu kişilerden en az ikisinin idam cezasına çarptırıldığı kaydedilmişti. Gözaltına alınanların akıbetleri hakkında da bir açıklama yapılmamıştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN