Rusların 'casus balinası'nın yankıları sürüyor

Rusların 'casus balinası'nın yankıları sürüyor

Norveç’te geçen hafta bulunan ve üzerindeki ‘St. Petersburg’un malıdır’ yazısı nedeniyle Rus casusu olduğu iddia edilen beyaz balina, istihbarat tarafından kullanılan ne ilk ne de son hayvan. Bugüne kadar kediden yunusa pek çok hayvan gizli görevlerde kullanıldı.

Norveç’in Inga köyünde geçen hafta balıkçılar tarafından bulunan ve üzerinde askılar olan bir beyaz balinanın, Rus donanması tarafından eğitilmiş bir ‘casus’ olabileceğinin öne sürülmesinden sonra gözler casus olarak kullanılan diğer hayvanlara çevrildi. Hayvanın daha sonra çıkarılan askısının içinde ‘St. Petersburg’un malıdır’ yazısının bulunması üzerine Norveç Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden Martin Biuw “Bu balina Rusya’dan geldiyse -ki öyle olduğunu tahmin ediyoruz- bunu yapanların Rus bilim insanları değil Rus donanması olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Rusya ise casusluk iddialarını reddetti. Bu son olayda gerçek ne olursa olsun, hayvanlar ilk kez casus olarak kullanılmıyor. BBC Türkçe’nin haberine göre işte onlardan birkaç örnek:  

Kedi: CIA’in saha operasyonları için en çok tercih ettiği hayvan. 1960’larda, toplamda 14 milyon dolarlık bir proje kapsamında kedilerin üzerinde dinleme cihazı yerleştirildiği belirtiliyor. Rus istihbaratına girip sessizce dolaşan kediler olduğunu bilen CIA’ın bu projesi, dinleme cihazı takılan bir kedinin ABD’deki Sovyet Rusya büyükelçiliği önünde bir araba tarafından ezilmesi sebebiyle başarısızlıkla sonuçlandı. 

Yarasa: İkinci Dünya Savaşı sırasında bir dişçi, bir milyon yarasaya minik yangın bombası yerleştirilmesi fikrini geliştirmişti. Yarasaların Japonya’ya havadan bırakılması ve birçok yerde yangınlar başlatması planlanıyordu. Birçok deneme yapıldı, ancak bu denemeler sırasında bir uçak hangarında yangın çıkınca, fikir hiçbir zaman gerçekleştirilmedi. 

Böcek: 2008’de New Scientist dergisi, üzerine makine yerleştirilen böceklerin sinirlerine de kablolar yerleştirilmesini ve bu sayede böceklerin hareketlerinin kontrol edilmesi üzerine ABD Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Ajansı’nın çalıştığını bildirdi. Düşmanın gizli alanlarına uçacak ve üzerinde dinleme cihazı bulunan böceklerin geliştirilmesi, boş bir umuttu. Sadece böcek ya da sinekler değil, güvercinler için de bu çalışma yapıldı. Ancak nihayet, gerçek bir böcek gibi gözüken makinelerin oluşturulmasına karar verildi. 

Güvercin: 1. Dünya Savaşı’nda mesaj taşıdı.  

Yunus: Denizaltı araştırmalarında ABD, Rusya ve İsrail tarafından kullanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN