Rusya, Bolşevik Devrimi'nden bu yana ilk kez temerrüde düşebilir

Rusya, Bolşevik Devrimi'nden bu yana ilk kez temerrüde düşebilir

Rusya, savaş sonrası devreye sokulan ağır yaptırımlar nedeniyle temerrüde düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Temerrüt gerçekleşirse, Lenin dönemi Bolşevik yönetimin ardından Rusya tarihinde bir ilk olacak.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi, birçok Batılı ülkenin Moskova’ya ağır yaptırım kararları almasına neden oldu. Kremlin yönetimi borçlarını ruble cinsinden ödemek isteyince, bu sefer Batılı kredi kuruluşları Rusya'ya karşı 'Temerrüt' kartını açtı. Yaşanan gelişmeler Rusya'nın ödemelerini yapıp yapamayacağı sorularının gündeme gelmesine neden oldu.

1917 Bolşevik Devrimi sonrasında, Lenin döneminde temerrüde düşen Rusya, dünya ekonomisine meydan okumuş ve içe dönük bir iktisadı sistem inşa etmişti. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmasından sonra yine Batı'ya karşı borçlanan Rusya, yeraltı kaynaklarını pazarlayarak dünya ekonomisinde önemli bir mevkie erişmişti.

Mevcut tabloda Kremlin'in enerji kaynaklarını satması git gide zorlaşırken, Rusya'nın borçlarını ödemeleri de tehdit altına giriyor.

ABD, RUSYA'NIN DÖVİZ REZERVLERİNİ KULLANMASINI YASAKLADI

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, Moskova, dolar cinsinden devlet tahvilleri için 649 milyon dolar faiz ödemesi gerekiyordu. Ancak Amerikan Hazinesi bu transferi engelledi ve Rusya'nın borçlarını ödemek için dondurulmuş döviz rezervlerini kullanmasını yasakladı.

Kremlin, bu hamleye çözüm olarak bu miktarın ruble karşılığını özel hesaplara yatırdı.

Ülke, enerji ihracatından milyarlarca dolar gelir elde ediyor ve döviz rezervlerinin yaklaşık yarısı dondurulmuş olsa da henüz dondurulmamış ve Rusya'da bulunan yüz milyarlarca dolar değerinde rezervi var.

ABD Hazinesi, 25 Mayıs'a kadar Moskova'nın devlet borcuna ilişkin ödemelerini gerçekleştirmesi için bir lisans hakkı tanıdı.

Reuters haber ajansına konuşan analistlere göre tüm bu gelişmeler, Rusya'nın isterse ödemeyi yapabileceğini gösteriyor.

"GERÇEK TEMERRÜD İÇİN HİÇBİR SEBEP YOK"

Habere göre, temerrüt, sözleşmenin ihlali anlamına gelse de terim çeşitli senaryoları kapsayabiliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ödeme temerrüdünü, ödemesiz dönem geçtikten sonra anapara, faiz veya diğer tutarların ödenmemesi olarak tanımlıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov son açıklamasında, "Teoride böyle bir durum yaratılabilir ama bu tamamen yapay bir durum olacaktır" dedi ve "Gerçek bir temerrüt için hiçbir sebep yok" açıklamasında bulundu.

Rusya'ya "seçici temerrüt" notu veren S&P, yatırımcıların ruble ödemelerini dolar eşdeğerine çeviremeyeceklerini veya hükümetin bu ödemeleri 30 günlük bir ödemesiz dönem içinde yine dolara çevirmesini beklemediğini söyledi. Temerrüdün daha geniş sonuçları olabilir. Örneğin, böyle bir durum için yatırımcılar tarafından satın alınan bir sigorta poliçesi olan kredi temerrüt takasları (CDS) uygulamaya girebilir.

Temerrüt yaşanıp yaşanmadığını belirleyecek bir komite ise görüşünü genellikle ödemesiz süre geçtikten sonra bildirir. Rusya'da bekleyen yaklaşık 6 milyar dolarlık CDS sözleşmesi bulunuyor.

TEMERRÜT OLURSA NE OLUR?

Habere göre, temerrüt riski altında olan veya halihazırda temerrüde düşmüş olan borç yükümlülükleri, ya yeniden yapılandırma sonucu para kazanmayı uman ya tazminat almayı hedefleyen ya da bir borçlunun varlıklarına el koymak amacıyla mahkemelerde dava açmayı uman genellikle sıkıntılı durumlarda uzmanlaşmış fonlar tarafından üstlenilir.

Ancak, bu konularda dava ve malvarlığına el koyma süreçlerinin uzun ve maliyetli olduğunun altını çizen uzmanlar, Arjantin'dekli temerrüt sürecinin unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu süreçte alacaklıların birçok tazminat girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN