Rusya Dışişleri Sözcüsü: Şam, Suriye-Türkiye sınırının kontrolünü almalı

Rusya Dışişleri Sözcüsü: Şam, Suriye-Türkiye sınırının kontrolünü almalı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na başlamasının ardından Suriye'nin kuzeyinde gerilimin ciddi şekilde tırmandığını söyleyerek "Şam, Suriye-Türkiye sınırının kontrolünü almalı" dedi. Öte yandan Trump'ın Erdoğan'a yazdığı mektuba da Kremlin Sözcüsü Peskov'dan yorum geldi. Peskov mektup için, "Hiç alışık olunmayan türde" dedi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Son günlerde, özellikle de TSK'nın Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede Barış Pınarı Harekatı'na başlamasının ardından Fırat'ın doğusunda Şam'ın kontrolü altında olmayan bölgelerde gerilim ciddi şekilde tırmandı" dedi. 

Teröristlerin gerilimin tırmanmasından istifade ettiklerini ve sözde uyuyan hücrelerini aktif hale getirdiklerini kaydeden Zaharova, bunun Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan DEAŞ militanları ile onların kamplarda bulunan aile bireylerinin durumuna ilişkin ciddi bir endişe yarattığının altını çizdi.

Zaharova, DEAŞ militanlarının sadece Suriye için değil, bölgedeki ve bölge dışındaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturduğunu belirtti.

'SINIR HATTI SURİYE'NİN KONTROLÜNE VERİLMELİ'

Rus Dışişleri Sözcüsü, Rusya'nın bölgede çözüme ilişkin tutumunu şöyle açıkladı: "Suriye'nin bu bölgesinde, Suriye'de ve genel itibarıyla bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin sağlanmasının yalnızca ve öncelikle Suriye'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tesis edilmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu en nihayetinde, Türkiye sınırındakiler de dahil tüm ulusal toprakların meşru Suriye hükümetinin kontrolüne verilmesi anlamına geliyor." 

Zaharova, bu bağlamda Şam yönetimi ile Kürtler arasında mutabakat sağlanmasını ancak memnuniyetle karşılayabileceklerini sözlerine ekledi.

'GERİLİM SİYASİ SÜRECİ DURDURMAMALI'

Zaharova, Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin siyasi süreci durdurmaması gerektiğini ifade etti. 

"Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak siyasi süreci teşvik etme çabalarının devamını ve hatta genişletilmesini durdurmaması gerektiğine inanıyoruz" diye devam eden Zaharova, başta Suriye yönetimi, Astana formatındaki partnerler ve BM Suriye Özel Temsilcisi ile etkileşimler olmak üzere, Rusya'nın ekim sonunda Suriye Anayasa Komitesi'nin toplanması için aktif çaba sarf ettiğini vurguladı. 

Zaharova, Suriye Anayasa Komitesi'nin ilk toplantısı için her şeyin hazır olduğunu, tüm adayların davet edildiğini ve Cenevre'ye gitmeye hazırlandıklarını da kaydetti.

'TÜRKİYE VE SURİYE ORDULARI ANLAŞABİLİR'

Rusya'nın Ankara ile Şam arasında fiili işbirliği kurulmasından yana olduğunu söyleyen Zaharova, Türkiye ve Suriye'nin anlaşabileceğini, iki ülke ordularının işbirliğinin somut parametrelerini belirlemesi gerektiğini belirtti.

TRUMP'IN MEKTUBUNA İLK YORUM

Barış Pınarı Harekatı'nın başladığı gün ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği ortaya çıkan mektup için Kremlin'den de yorum istendi. 

Dili bakımından Trump için dahi ‘yeni bir seviye’ olan mektup Erdoğan'a hitaben, "Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım" gibi ifadeler içeriyordu.

Kremlin Sözcüsü Peskov sorulması üstüne sızdırılan mektup hakkında, böyle bir dil kullanımına devlet liderlerinin yazışmalarında nadiren rastlanacağı, bunun son derece olağandışı bir mektup olduğu yorumunda bulundu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN