Rusya siber savaşa Soğuk Savaş’ta başlamış

Rusya siber savaşa Soğuk Savaş’ta başlamış

Rusya son yıllarda ABD başta olmak üzere bir dizi batılı ülkenin seçimlerine müdahaleyle ve bu ülkelere siber saldırılar düzenlemekle suçlanıyor. Ancak Moskova’nın sanal savaş hamlelerinin, 1980’li yıllarda başladığı ortaya çıktı.

KARAR/FRANKFURT

Rusya Amerikan seçimlerine müdahale edebilecek, Alman meclisinin bilgisayarlarına sızabilecek siber güç olarak algılanıyor. Gerçi Rusya’nın ses getiren bu saldırıları yaptığı henüz ispatlanmış değil, Ancak siber güvenlik denilince batıda ilk akla gelen düşman Rusya. Rusya’nın siber savaşlarda bilinen ilik önemli hamlesi 1980’li yıllara dayanıyor. Henüz iki Almanya birleşmemişken Batı Almanyalı bir hacker grubu, Doğu Almanya’da bulunan Sovyet yetkililerine Batı Almanya’daki ABD askeri bilgisiyarlarına sızma teklifi sundu. İstihbarat örgütlerinin henüz vakıf olmadığı bu siber sızma teklifine karşı Ruslar önce çekimser kaldı. Daha sonra önemini kavradıkları bu casusluk yöntemi Rusların çok işine yaradı. Rus istihbaratının bilinen bu ilk siber casusluk macerası, kendilerine bilgileri ulaştıran, uyuşturucu ve alkol bağımlısı Alman hacker Karl Koch’un 1989 yılında Almanya’daki Gifhorn kasabasında bir ormanlık alanda yanmış cesedi bulunana kadar sürdü.

Batılı istihbarat kaynaklarına göre, Ruslar o tarihlerde siber savaşın önemini kavradı ve yıllar içinde dijital bir ordu kurdu. Dijital teknolojilerde batının gerisinde olan Moskova bu açığı istihbaratla kapattı. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in Doğu Almanya’da KGB ajanı olarak çalıştığında görevlerinden birisini de teknoloji casusluğu olduğu iddia ediliyor. Hacker dünyasının ünlü grupları Fancy Bear (şık ayı), Cozy Bear (rahat ayı) ve Snake (Yılan) isimli grupların Rus istihbaratına çalıştığı iddia ediliyor. Bu iddialar gerçi ispatlanmış değil. Ancak batılı istihbarat örgütlerinin, Rus siber saldırıları ile mücadele etmek için elde ettikleri bilgileri kamuoyu ile paylaşmadığı tahmin ediliyor. Saldırıların çoğu kez St. Petersburg ve Moskova’daki normal mesai saatleri içinde olması dikkat çekiyor.

Bir diğer ispatlanamayan iddiaya göre ise Hollanda istihbarat örgütü Aviv, Cozy Bear tarafından yapılan bir saldırıyı deşifre etti ve bu saldırının merkezinin Moskova’da Kızıl Meydan’da bulunan üniversite binasında olduğunu belirledi. Rus hackerler bu merkezden Amerika’daki seçimlerde Demokrat Parti’nin bilgisayarlarına saldırdı. ABD’de 13 Rus vatandaşı hakkında sürdülüren siber casusluk soruşturmasında da Rus hackerların St. Peterburg’da bulunan bir trol fabrikası üzerinde Amerika’daki seçimleri maniple ettiği öne sürülüyor. Rus tarafı Rusya merkezli saldırıların saldırılar olmadığını, vatansever Rus gençlerinin şahsi inisiyatifleri ile yaptığı eylemler olduğunu söylüyor.

İspatlanamayan iddialar sanal dünyada casuslu dedikodularının da malzemesi oluyor. Bunlardan en ünlüsü Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Almanya’daki genel seçimler öncesinde Putin’i hacker saldırıları ile Almanya hakkında elde ettiği bilgileri kullanmaması konusunda uyarması. Bir diğer siyasi dedikodu ise Barack Obama’nın ABD’deki seçimlerde Rus hacker saldırılarına çok kızdığı ve ‘uzaktan kumandalı bombaların dijital muadillerinin’ Rus internet ağında patlatılması emri verdiği iddiası.

'O TÜRK UÇAĞINI DÜŞÜRÜN DEDİM'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi adını taşıyan yeni belgesel filminde 2014 yılında içinde bomba bulunan ve Soçi Kış Olimpiyatları’nın açılış törenini hedef alan yolcu uçağının düşürülmesi talimatını verdiğini söyledi. İki saatlik belgesel filmde, olimpiyatların açılışından kısa bir süre önce kendisine Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen bir yolcu uçağının kaçırıldığının ve hava korsanının Soçi’ye inmek istediğinin söylendiğini ifade eden Putin, daha sonra bu ihbarın yanlış olduğunu açıkladı. Putin, “Ukrayna’dan İstanbul’a giden uçağa en konduğu ve korsanının Soçi’ye inmek istediği söylendi” dedi. Putin kendisine gelen bilginin ardından güvenlik görevlilerine “Acil durum prosedürüne göre hareket edin” dediğini ve bunun da uçağın düşürülmesi anlamına geldiğini söyledi. Rus lider dakikalar sonra alarmın yanlış olduğuna ilişkin bir başka ihbar aldığını, uçağın düşürülmediğini ve kendisinin de kısa bir süre sonra olimpiyatların açılış törenine katıldığını dile getirdi. Pegasus Havayollarına ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, Kharkov’dan İstanbul’a sefer gerçekleştiriyordu. Pegasus’a at 110 yolcu taşıyan uçak, kaçırılma sinyali vermiş, pilot uçağı Soçi yerine Sabiha Gökçen Havalimanına indirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN