Rusya yine hakkındaki kınama kararını veto etti

Rusya yine hakkındaki kınama kararını veto etti

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’ndeki, Rusya’nın “yasadışı referandumları”nı ve dört Ukrayna bölgesinin ilhakını kınayan karar tasarısını veto etti.

ABD ve Arnavutluk tarafından BMGK’ya sunulan karar, Rusya’nın veto etmesi nedeniyle kabul edilmedi. 15 ülkeden oluşan Konsey’deki oylamada, 10 ülke karara “evet” oyu verirken Çin, Brezilya, Gabon ve Hindistan’dan oluşan dört ülke “çekimser” kaldı.

BMGK üyeleri şu ülkelerden oluşuyor: ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Arnavutluk, Kenya, Meksika, Norveç, İrlanda, BAE, Gana ve Gabon.

Yasadışı referandumları kınayan ve tüm devletlere Ukrayna’nın değiştirilmiş herhangi bir devletini tanımamaları çağrısında bulunan karar, Rusya’nın Ukrayna’daki askerlerini derhal geri çekmesini çağrısını içeriyordu.

GUTERRES: MODERN DÜNYADA YERİ OLMAYAN TEHLİKELİ BİR TIRMANIŞ

Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinin ilhak kararı nedeniyle dün düzenlediği basın toplantısında, ilhakın, “modern dünyada yeri olmayan tehlikeli bir tırmanış” olduğunu söyleyerek kararı kınadığını bildirdi.

BM Sözleşmesinin bu konuda açık olduğunu belirten Guterres şunları söyledi:

“Bir devletin topraklarının başka bir devlet tarafından kuvvet tehdidi veya kullanımından kaynaklanan herhangi bir ilhakı, BM Şartı İlkelerinin ve uluslararası hukukun ihlalidir.”

SIRADA BM GENEL KURULU VAR

Rusya’nın ilhak kararıyla ilgili kabul edilemeyen kararın her ülkenin eşit oya sahip olduğu, hiçbir ülkenin veto hakkının olmadığı 193 üyeli BM Genel Kurulu’na sunulması ve Genel Kurul tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN