Rusya'nın doğal gaz hamlesine AB'den açıklama: Piyasaları manipüle ediyor

Rusya'nın doğal gaz hamlesine AB'den açıklama: Piyasaları manipüle ediyor

Rusya'nın, Kuzey Akım 1 doğal gaz hattındaki sevkiyatı kesmesinin yankıları sürerken AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'den dikkat çeken bir açıklama geldi. AB Komisyonu Başkanı, "Rusya doğal gaz piyasalarını aktif olarak manipüle ediyor" dedi. Ursula von der Leyen, komisyonun Rus gazına tavan fiyat uygulanmasını teklif edeceğini açıkladı.

Rusya'nın Avrupa'ya gaz tedarik ettiği ana boru hatlarından Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışını kesmesiyle birlikte gaz fiyatları yükselişe geçti. Gaz fiyatlarının yüzde 30'dan fazla artması Avrupa Birliği'ni (AB) harekete geçirdi. AB enerji bakanları cuma günü krizi görüşmek üzere bir araya gelecek.

Rusya, geçen cuma günü Kuzey Akım 1 boru hattının 3 gün sürmesi planlanan bakım çalışması sonrasında yeniden açılacağını açıklamıştı ancak borularda bir sızıntı olduğu ve kesintinin devam edeceği belirtildi. Boru hattının ne zaman açılacağı ise açıklanmadı.

'PİYASALARI MANİPÜLE EDİYOR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "enerjiyi bir silah olarak kullandığını" söyleyen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'den yeni açıklama geldi.

Ursula von der Leyen, Rus gazına tavan fiyat uygulanmasını teklif edeceklerini söyledi. Rusya'nın aktif bir şekilde doğal gaz piyasasını manipüle ettiğini belirterek "Putin'in Ukrayna'daki korkunç savaşını finanse eden gelirleri azaltmalıyız" dedi.

Birlik içinde enerji alanında alınacak tasarruf tedbirlerine ilişkin de açıklamada bulunan von der Leyen "Düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerin gelirlerine tavan uygulanmasını teklif edeceğiz. Elektriğin en yoğun kullanıldığı zamanlarda tüketimi düşürme hedefi belirlenmesini teklif edeceğiz" sözlerini kaydetti.

Putin bu açıklama öncesinde 'tavan fiyat' uygulayan ülkelere doğal gaz ve petrol arzını keseceklerini belirtmişti. Rusya’nın enerjiyi bir silah olarak kullandığına yönelik suçlamaları kabul etmediklerini belirten Putin, “Bu tam bir saçmalık. Bize gelen talep doğrultusunda doğalgaz sevk ediyoruz. Eğer türbini verirseniz Kuzey Akım’ı yarın faaliyete geçiririz. Ama vermiyorlar” demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN