‘Sarı yelekliler’in yüzde 49’u yaralanmıştı: Plastik mermiler yasa dışı kullanılmış

‘Sarı yelekliler’in yüzde 49’u yaralanmıştı: Plastik mermiler yasa dışı kullanılmış

Fransa'da yaklaşık 5 yıldır devam eden ‘sarı yelekliler hareketi’ protestolarında güvenlik güçlerinin plastik mermiyi kural dışı kullandığı ortaya çıktı. Fransa’daki yasalara göre plastik mermi 10 metreden ve baş bölgesi hedef alınmadan kullanılmalı ancak göstericilerin yüzde 49’unun kafasından, yüzünden ve boynundan yaralandığı rapor edildi.

Ülkede başta akaryakıt zamları ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan sarı yelekliler hareketi, zamanla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un özellikle sosyo-ekonomik politikalarına karşı tavır almıştı.

ACİL SERVİSLER PALSTİK MERMİ YARALILARI İLE DOLDU

Paris'te yaklaşık 300 bin kişinin katılımıyla başlayan sarı yelekli eylemlerde, Fransa tarihine iz bırakacak büyük şiddet olayları yaşanmış ve polisle eylemciler arasındaki sert çatışmalar dünya basınında uzunca yer almıştı.

Liberation gazetesinin haberine göre, acil servis doktorları 17 Kasım 2018 ile 1 Mayıs 2019 tarihleri arasında başkent Paris'i de içine alan Ile-de France bölgesindeki 7 hastanenin acil servislerine başvuran vakaların 152'si plastik mermiyle yaralandı.

PLASTİK MERMİLER KURALLARA UYGUN KULLANILMADI

Rapor, plastik merminin yasalara uygun kullanılmaması nedeniyle, göstericilerin yüzde 49'unun kafasından, yüzünden ya da boynundan yaralandığını bildirdi.

O dönem plastik mermi ile yaralanıp hastanelerin acil servislerine başvuran yaralıların 5'te 1'ine cerrahi müdahalede bulunuldu.

YÜZE, KAFAYA VE BOYNA İSABET ETTİ

Hasta beyanı esas alınarak yapılan çalışmada, yaralanmaların boyutları göz önüne alındığında güvenlik güçleri tarafından plastik mermi kullanım doktrininin ihlal edildiği vurgulandı.

Doktorlar, protestoların ilk 6 ayındaki yaralanmalara ilişkin hastane sonuçlarının, "endişe verici" olduğunu kaydetti.

YASADA BAŞ BÖLGESİNE KULLANILMASI YASAK

Çalışma, "The American Journal of Emergency Medicine" dergisinde yayımlandı. Fransa'da yasalar güvenlik güçlerinin plastik mermiyi en az 10 metre mesafeden ve baş bölgesini hedef almadan kullanmasına izin veriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN