Şaşırtan araştırma: Almanların çoğu uyumdan memnun 

Şaşırtan araştırma: Almanların çoğu uyumdan memnun 

Almanya’da yapılan geniş çaplı bir araştırma, sokaktaki ırkçı dalgaya rağmen, çoğunluğun uyum konusunda endişeler taşımadığını ortaya koydu.

KARAR/ALMANYA 
 
Kamuoyunda yabancılar adına olumlu bir atmosfer olmamasına karşın,  yeni yapılan geniş çaplı bir araştırma, Almanlar’ın çoğunluğunun uyum adına büyük endişeler taşımadığını gösterdi. Sadece Almanların değil ülkede yaşayan Türkler de dahil olmak üzere bütün yapancıların görüşlerine başvurulan araştırmada ülkedeki uyum algısının 2015 yılına kıyasla daha iyi bir durumda olduğu belirlendi. Yaklaşık 9 bin kişinin görüşlerinin sorulduğu  araştırma Göç ve Uyum Vakıfları Bilirkişi Konseyi (SVR) tarafından yaplıdı

PROPAGANDAYA RAĞMEN SAĞLIKLI ALGI

Almanya’daki uyum atmosferini 0’dan (çok kötü) 100’e (çok iyi) olarak değerlendirilmesi istenen katılımcılardan yüzde 63.8’i atmosferin iyi olduğunu düşünüyor. Bu rakam 2015 yılında yapılan benzeri araştırmada ortaya çıkan sonuçların biraz altında ancak buna rağmen olumlu algının değişmemiş olması dikkat çekiyor. Almanların yaklaşık yüzde 70'i, ülkedeki suç oranlarının son yıllarda yeni yabancıların gelmesiyle arttığı görüşünde değil. Bu konuda medyadaki yoğun haberlere rağmen böylesi bir algının olması ilginç olarak değerlendiriliyor.

EĞİTİM DE AYNI HİSSİYAT 

Araştırmada, mültecilerin gelmesiyle birlikte özellikle büyük kentlerde zaten sorunlu olan ev bulma konusunun kamuoyunda bir eleştiri konusu olduğu ortaya çıkıyor. Eğitim konusunda ise her iki Almandan biri, göçmen oranının yüksek olduğu okullarda eğitim kalitesinin düştüğü görüşünde. Yabancıların da eğitim konusundaki düşünceleri yaklaşık olarak aynı doğrultuda. 

MÜLTECİ UZUN VADEDE KAZANIM 

Aşırı sağa büyük siyasi fayda sağlayan mülteciler meselesi ise Almanlar'ın büyük çoğunluğu tarafından Alman kültürü için uzun vadete bir kazanım olarak görülüyor. Ülkedeki yabancıların yüzde 71'i de aynı görüşe sahip. Başörtüsü konusunda Almanların yüzde 58’i okullarda öğretmelerin başörtüsü takmasına karşı. Müslüman göçmenlerin ise yüzde 80’i öğretmenlerin başörtüsü özgürlüğü olması yönünde görüş bildiriyor. Almanların yüzde 60’ı, Almanya AB’de yalnız kalsa da gerektiğinde yine mülteci kabul etmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak bu kişilerin de yüzde 60’ı mülteciler alınırken bir üst sınırın belirlenmesi taraftarı.

9298 KİŞİYE SORULDU

Uyum barometresi araştırması için Haziran 2017 ve Ocak 2018 tarihleri arasında 9298 kişi ile görüşüldü. Bunlardan 2720’si Alman, 1438’i Rusya kökenli Alman, 1479’u Türk, 1532’si AB kökenli yabancı, 1760’ı diğer yabancılar ve 369’u  mülteci.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN