Savaş Avrupa’da etkisini göstermeye başladı: Almanya’da enflasyon yüzde 7,3’e çıktı

Savaş Avrupa’da etkisini göstermeye başladı: Almanya’da enflasyon yüzde 7,3’e çıktı

Alman İstatistik Dairesi’nin açıkladığı Mart ayı enflasyon tahminleri beklentinin üstünde çıktı. Mart ayında Almanya’da yüzde 7.3’lük bir enflasyon tespit edildi.

KARAR / ALMANYA

Ukrayna savaşı ve enerji fiyatlarının hızlı yükselişinin ekonomiye olan ağır etkileri Almanya’da hissedilir şekilde yaşanmaya başladı. Almanya’da enflasyon tahminlere göre Mart ayında yüzde 7.3 düzeyine çıktı. Bu rakam Almanya’da son 40 yılda yaşanan en yüksek düzeydeki enflasyon.

Alman İstatistik Dairesi’nin yayınladığı ilk tahminlere göre enflasyon geçen yılın Mart ayına kıyasla hızlı bir yükseliş yaşadı. Şubat ayında yüzde 5.1 olarak tespit edilen enflasyon Mart ayında yüzde 7,3 olacak. Almanya’da enflasyon bu düzeye son olarak 1981 yılının sonbaharında çıkmıştı.

Enerji fiyatlarının artışı nedeniyle enflasyonun artması bekleniyordu ancak ekonomistler bu rakamın en fazla yüzde 6.3 olacağını tahmin etmişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra ısınma ve yakıt giderleri hissedilir şekilde artmıştı.

Uzmanlar bütün yıl boyunca Almanya’da yüzde 6’lık bir enflasyonun olacağını tahmin ediyor. Bu oran iki Almanya’nın 1990 yılında birleşmesinden sonraki en yüksek oran. Federal Hükümet artan yakıt ve ısınma fiyatlarından vatandaşların etkilememesi için bir yardım paketi hazırladı.

Artan enflasyon tüketicilerin alım gücünü düşürüyor. Tüketiciler bir euroya daha az ürün almak zorunda kalıyor. Avrupa Merkez Bankası Avrupa bölgesinde bir yıl boyunca en fazla yüzde 2’lik bir fiyat artışı olmasını arzuluyor. Ancak AB genelinde bu yıl fiyatlarda yüzde 5.1’lik bir artış olması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN