Savaşa diplomasi freni

Savaşa diplomasi freni

Dünyaya kabusu yaşatan iki kriz başlığı olan Libya ve İdlib’de ‘masa’ kazandı. Erdoğan ile Putin arasında İstanbul’da başlayıp telefon trafiğiyle devam eden kesintisiz diplomasi sonrası Libya’da hem UMH hem Hafter silahları kaldırdı. Başkentlerin hamle alanına dönen bölgede tehlikeli tırmanışın önüne diplomasiyle geçildi. Siyasi çözüme kapı aralandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin İstanbul’da gerçekleştirdikleri zirvenin ardından İdlib ve Libya’da 12 Ocak geceyarısından itibaren ateşkes başlatılması için ortak çağrıda bulundu. Diplomasi sürecini işleten iki lider son olarak önceki akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Libya başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. Kritik temastan sonra da Libya’nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter’e bağlı güçler, ortak ateşkes çağrısını kabul etti. Hafter’e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, Libya’nın batısındaki “operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini” ancak karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde şiddetle karşılık vereceklerini kaydetti. Türkiye ve Rusya’nın çağrısıyla Libya’da, ülkenin yerel saatiyle 00.00’da başlayan ateşkes, başkent Trablus’ta havai fişeklerle kutlandı. Ateşkesin uygulanmaya başladığı gece yarısına kadar, başkent merkezinde patlama sesleri duyuldu. Ateşkesin hayata geçmesiyle gece yarısının ardından, son 48 saattir çatışmaların sesiyle yankılanan başkentte sükunet hakim oldu. 

Milli Savunma Bakanlığı, Libya ve İdlib’de ateşkesin ilanından itibaren tarafların ateşkese uyma gayreti içerisinde oldukları, münferit bir iki olay dışında durumun sakin olduğunun gözlendiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Libya ve İdlib’deki ateşkesin yakından takip edildiği belirtildi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Sahada ve masada güçlü, bölgenin esenlik yurdu Türkiye”nin, tüm bölgesinde barış ve huzurun sağlanması için bütün gücüyle çalışmaya devam edeceğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da, Libya ve Suriye’nin İdlib kentinde ateşkes sağlanmasına ilişkin “Cumhurbaşkanımızın yoğun çabalarıyla devreye giren Libya ve İdlib ateşkes anlaşmaları, Türkiye´nin izlediği barış diplomasisinin somut neticeleridir. Diplomasi bir süreç yönetimidir. Amaç, ülkemizin ve bölgemizin barış, güvenlik, istikrar ve refahını sağlamaktır” mesajını paylaştı.  

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de Libya’nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter’e bağlı güçlerin ateşkesi kabul etmesini, siyasi çözüme yönelik atılmış ilk adım olarak nitelerken, bu yolda daha çok adım atılması gerektiğini belirtti. Libya konusunda diplomasi trafiğini yoğunlaştıran Başbakan Conte “Hafter güçleri ateşkesi kabul etti. Bu, siyasi çözüm arayışında ilk adım. Hala bu konuda katedilmesi gereken çok yol var ama yön doğru” değerlendirmesinde bulundu. 

REJİM SİVİLLERİ YERİNDEN ETMEYE ÇALIŞIYOR

Suriye’de rejim, Suriye’de Türkiye ve Rusya’nın öncülüğünde ilan edilen ateşkes sırasında sivil halka evlerini terk edip bölgeden ayrılmaları çağrısı yaptı. Esad’a bağlı helikopterler, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisindeki batı Halep kırsalına bildiri attı. Bildiride, İdlib kenti ve batı Halep bölgesini “terör örgütlerinden temizleme kararından geri dönüş olmadığı” belirtildi. Sivillerden, İdlib ve batı Halep kırsalındaki Habit, Ebu Zuhur ve Hadır köyleri üzerinden rejim bölgesine geçmeleri istenen bildiride, halkın varlığının ordunun “teröristler” karşısında ilerlemesine engel olduğu iddia edildi. Esed rejimi, kendisine muhalif tüm askeri grupları “terör örgütü” olarak niteliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’nin İdlib bölgesinde geçen perşembe günü saat 14.00’ten itibaren ateşkes uygulamasının başladığını iddia etmişti. Ancak rejim ve İran destekli terörist gruplar saldırılarına devam etmiş, onlarca sivili öldürmüştü.

'ANKARA'NIN ADIMLARI ATİNA'NIN SİNİRİNİ BOZUYOR

Rum medyası, Libya ile deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası imzalaması ve Libya’ya asker gönderme kararı sonrasında, Türkiye’nin nasıl adım atacağının Rum yönetiminde ve Yunanistan’da yakından takip edildiğini yazdı. Rum Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin attığı adımlarla Yunanistan ile Rum yönetiminin sinirlerini bozduğunu belirtti. Doğalgaz konusunda Türkiye’nin nasıl yol izleyeceğinin de yakından takip edildiğine işaret eden gazete, “Ankara´nın, Doğu Akdeniz’deki bir sonraki hamleleri, Yunanistan ve Güney Kıbrıs´ı endişelendiriyor” ifadelerini kullandı. Gazete, “Türkiye sinir bozuyor” manşetiyle yayınladığı haberinde, Türkiye’nin Libya adımından sonrası atacağı adımların bilinemediğine işaret etti. Yavuz ve Fatih gemilerinin de Doğu Akdeniz’de neler yapacağının merak edildiğine vurgu yapn Rum gazetesi, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis´in, Nisan ayında Moskova’ya gideceğini ondan önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov´un Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğine dikkat çekti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN