‘Sıfır vaka’ yine elde patladı: Karantinadan kaçış kamerada

Kovid-19'da sıfır vaka amacıyla Mart ayında kapanmaya giren Şangay, 1 Eylül'de okulları tekrar açma kararı alırken dün kentten gelen görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Şangay merkezinde bir mağazada, bir çalışanın Kovid-19 pozitif çıkması sonucu müşterilerin karantinaya alınma korkusuyla güvenlik görevlilerini iterek, panikle binadan çıkması dikkat çekti.

Çin'in finans merkezi Şangay, sıfır vakaya ulaşmak adına uyguladığı sıkı Kovid-19 önlemleriyle gündemden düşmezken bugün Şangay'dan yapılan açıklamada, Mart ayında tüm okulları kapatan kentin, 1 Eylül'de okulları yeniden açacağı belirtildi. Şangay Belediye Eğitim Komisyonu, şehrin tüm öğretmen ve öğrencilerinin her gün okuldan ayrılmadan önce Kovid-19 testi yapma yükümlülüklerinin olacağını söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre; okulların yeniden açılması kararı birçok kişiyi sevindirirken bir yandan da Çin'in sıfır vaka politikası için yürüttüğü sıkı uygulamalar sebebiyle bu karar, halk arasında endişeyi de artırdı.

IKEA mağazasını saniyeler içinde boşalttılar

Dün Çin'in sosyal medya platformlarında dolaşan bir videoda, Şangay merkezindeki bir IKEA mağazasında, müşterilerin binadan, güvenlik görevlilerini iterek, panik içinde koşarak çıktıkları görüldü. Paylaşımlarda, bu paniğin nedeninin, bir mağaza çalışanının Kovid-19 pozitif çıkması olduğu öne sürüldü.

Reuters, videonun doğruluğunu teyit edemediğini belirtirken IKEA müşteri hizmetleri ise, mağazanın bugün Kovid-19 vakası çıkması nedeniyle kapatıldığını doğruladı.

Günlük vaka sayısı 5, her hafta teste devam

Çin'in en kalabalık şehri olan Şangay, Cumartesi günü 5 yeni Kovid-19 vakası bildirirken, ülke çapında 2 bin 467 vaka rapor edildi.

Yetkililer Cumartesi günü yaptığı açıklamada, virüsü kontrol altında tutmak amacıyla haftalık Kovid-19 test gereksinimini ve ücretsiz testi eylül ayının sonuna kadar uzattıklarını duyurdu.