Şili hükümeti, şirketlere yönelik vergi kesintisinden vazgeçti

Şili hükümeti, şirketlere yönelik vergi kesintisinden vazgeçti

Şili'de iki haftadır süren gösterilerin ardından hükümet, şirketlere yönelik vergi kesintisi planını askıya aldı.

Şili Hazine Bakanı Ignacio Briones, 23 kişinin öldüğü ve iki büyük uluslararası zirvenin iptal edilmesine yol açan protestolar sonrası, şirketlerden alınan vergilerin azaltılmasına yönelik plandan vazgeçtiklerini duyurdu.

Muhalefet liderleri, zenginlere yönelik vergi kesintisi planının askıya alınmasının yeterli olmadığını, diktatör Augusto Pinochet döneminde oluşturulan ve doğal kaynakların özelleştirmesine imkan tanıyan anayasanın değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Diğer yandan, başkent Santiago'da onbinlerce kişi dün de protesto için meydanları doldurdu.

Göstericilerden bazılarının polise taş atması üzerine, güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

NE OLMUŞTU?

Protestolar, Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim'de yapılan zamla başlamış ve 19 Ekim'de de şiddetlenerek birçok kentte yağma olaylarına da yol açan hükümet karşıtı gösteri ve şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Gösterilerde 23 kişi hayatını kaybetti, bin 218 kişi yaralanmış ve 9 bin 203 kişi gözaltına alınmıştı.

Yağmalama ve kundaklamaların da yaşandığı protestolar nedeniyle, ülkede 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan acil durum ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için özür dilemiş, ekonomik yardım paketi hayata geçirmiş ve kabinesinden 8 bakanı değiştirmiş, ancak gösteriler durulmamıştı.

 

SANTIAGO/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN