Şili'de 'acil durum' kaldırılıyor... Pinera, kararnameyi imzaladı

Şili'de 'acil durum' kaldırılıyor... Pinera, kararnameyi imzaladı

Şili Devlet Başkanı Pinera, geçen hafta zam karşıtı gösteriler sırasında artan şiddet olayları nedeniyle bazı bölgelerde ilan edilen 'acil durum' kaldırmak için harekete geçti ve kararnameyi imzaladı. Böylece 19 Ekim'den bu yana süren önlemler sona erecek ve ordu mensupları şehir güvenliğinden sorumlu olmayacak.

Şili'de geçen hafta artan şiddet olayları nedeniyle ilan edilen 'acil durum' bugün kaldırılacak.

Şili Devlet Başkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, şiddet gösterileri nedeniyle ülkenin çeşitli bölgelerinde ilan edilen 'acil durum'un kaldırılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

ORDU SOKAKTAN ÇEKİLECEK

Buna göre, Şili'nin normale dönmesine katkı sağlamak amacıyla ilan edilen 'acil durum', bugün itibarıyla geçerli olduğu tüm bölgelerde kaldırılacak. 

Böylece 19 Ekim'den bu yana süren önlemler sona erecek ve ordu mensupları şehir güvenliğinden sorumlu olmayacak.

Devlet Başkanı Pinera, sokağa çıkma yasaklarının kaldırıldığını duyurduğu önceki açıklamasında, 'acil durum'un da kaldırılacağı sinyalini vermişti.

NE OLMUŞTU?

Başkent Santiago'da 3 milyondan fazla kişinin kullandığı en önemli ulaşım aracı olan metroya biniş ücretlerine belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılması kararı alınmıştı.

Karara tepki olarak metroda 'turnikeden atlama' şeklinde başlayan protestolar, geçen hafta güvenlik güçlerinin turnikeden atlayarak ücret ödemeden geçenlere güç kullanmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Ülke geneline yayılan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteriler nedeniyle yağmalama ve kundaklama olayları yaşanmış, 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan acil durum ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Gösterilerde 19 kişi hayatını kaybetmiş, 500'den fazla kişi yaralanmış, 3 binden fazla kişi de gözaltına alınmıştı.

BUENOS AIRES/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN