Şili'yi zam ateşi yakıyor! Pinochet'ten sonra ilk kez ordu sokakta

Şili'yi zam ateşi yakıyor! Pinochet'ten sonra ilk kez ordu sokakta

Ulaşım zammına karşı başlayan ve şiddet eylemlerine dönüşen gösteriler sonrası Şili'de askerler de sokağa indi. Diktatör Pinochet'in 1990'da devrilmesinden bu yana ilk kez 'acil durum' ilan edildi, güvenlik orduya teslim edildi. Şili Devlet Başkanı Pinera ise metro ücretine yapılan zammın askıya alındığını duyurdu.

Metro ücretine yapılan zam protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesiyle Şili'de, demokrasinin yeniden tesis edildiği 1990'dan bu yana en zor dönemlerden biri yaşanıyor.

Şili basınında çıkan habere göre, perşembe günü, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında şiddetli çatışmalara dönüşen zam karşıtı gösterilerin şiddetlenmesi nedeniyle Santiago'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Acil durum ilan edilen yerlere Valparaiso ve Concepcion şehirleri de eklendi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın acil durum ilan ettiği bölgeleri sorumluluğuna verdiği General Javier Iturriaga, ülkede artan şiddet olayları nedeniyle Santiago ile Chacabuco eyaletleri ve San Bernardo ile Puente Alto bölgeleri için yerel saat ile 22.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Sokağa çıkma yasağı kararının, artan şiddet ve yağma olayları nedeniyle alındığını belirten Iturriaga, yasağın kaç gün süreceğine dair bilgi paylaşmadı.

19-10/20/ana-manset-2-1571555209.jpg

PİNOCHET'TEN SONRA İLK DEFA ORDU SOKAKTA

Şiddetli gösterilere ve yağmalara sahne olan Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'in 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez acil durum ilan edilerek, güvenlik orduya teslim ediliyor.

Öte yandan, sokağa çıkma yasağı ve acil durum ilanlarına rağmen ülkenin çeşitli bölgelerinde şiddetli gösteriler ve yağmalar devam ediyor.

Wallmart süpermarket zincirince, sosyal medyadan yapılan açıklamada, 60'dan fazla şubesinin yağmalamaya maruz kaldığı duyuruldu. Ayrıca, sosyal medyada ve yerel basında paylaşılan görüntülerde, birçok alışveriş merkezinin, marketlerin ve çeşitli iş yerlerinin yağmalandığı ve yakıldığı görülüyor.

Şili'nin önde gelen basın organlarından El Mercurio gazetesinin, acil durum ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Valparaiso'daki binasına da saldırıldığı ve yangın çıktığı bildirildi.

19-10/20/ana-manset-2-1571555237.jpg

HÜKÜMET GERİ ADIM ATTI

Şili Devlet Başkanı Pinera, metro ücretine yapılan zammın askıya alındığını duyurdu. Pinera "Halkın sesini alçak gönüllülükle dinledim, bunu yapmaya devam etmekten de geri durmayacağım çünkü demokrasiler bu şekilde inşa edilir. Metro ücretine yapılan zammın askıya alınmasına karar verdim. Herkesin haklı nedenlerle pasif bir şekilde gösteri düzenleme hakkı vardır. Ancak kimse hiçbir vatandaşın güvenliğini tehdit edemez. Yalnızca birlik olarak demokrasimizi koruyup, kollayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Pinera'nın açıklamalarına rağmen ülkede şiddet olayları durmadı.

NE OLMUŞTU?

Başkent Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya belirli saatler arasında uygulanmak üzere yaklaşık yüzde 4 zam yapılmasına karşı hafta başında metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Göstericilerin, metro duraklarına saldırması ve otobüsleri yakmasıyla gösteriler şiddetlenmiş, önce suça karışanların hukuki işlemlerinin hızlandırılmasını ve daha fazla ceza almasını kapsayan Devlet Güvenlik Kanunu'nu işleme konulmuş, ardından da başkent Santiago'nun bulunduğu Santiago ve Chacabuco eyaletleri ile Puente Alto ve San Bernardo bölgelerinde "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya bırakılmıştı.

BUENOS AIRES/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN