Sisi’den halkına Trump baskısı

Sisi’den halkına Trump baskısı

Trump’ın Kudüs kararına sessiz kalan Mısır’ın tavrının arkasından skandal çıktı. Kahire’nin, ülkenin ileri gelen talk showcularını, halkı Kudüs’ün İsrail’in başkenti olması konusunda ikna etmeye zorladığı öğrenildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına sessiz kalan başta Suudi Arabistan ve Mısır olmak üzere Arap ülkeleri Türkiye ve birçok ülke tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Sessiz kalan ülkeler arasında Filistin’e komşu olan Mısır’da bulunuyordu. Mısır’ın bu tavrı altında saklı olan gerekçeyi ABD gazetesi New York Times ifşa etti. Gazetenin elde ettiği bilgilere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına Mısır yönetiminin sessiz kaldığını gösteriyor. Haberde bir Mısır istihbarat yetkilisinin ülkenin ileri gelen talk show sunucularını, seyircileri ABD’nin Kudüs tutumu konusunda ikna etmeye zorladığı belirtiliyor. Times tarafından elde edilen dört ses kaydında Yüzbaşı Ashraf el-Kholi’nin İsrail’le anlaşmazlığın Mısır için iyi olmadığını belirttiği öğrenildi. Ses kaydında istihbarat yetkilisi Kholi’nin her seferinde “Ramallah ile Kudüs arasındaki fark ne?’’ diye sorarak Ramallah’ın da Filistin’in başkenti olabileceğini ima ettiği aktarılıyor.

İstihbarat yetkilisi Yüzbaşı Kholi aynı ses kayıtlarında Suudi Arabistan dahil diğer Arap ülkelerinin yaptığı gibi “Arap kardeşlerimiz gibi biz de bu konuyu kınamaktayız” diyerek yetindiği ifade ediliyor. Haberde Kholi’nin, Kudüs’ün er yada geç İsrail’in başkenti olacağını söylediği şöyle aktarılıyor: “Bu şey gerçek olacak ve Filistinlilerin savaşacak gücü yok. Biz de savaşa gitmek istemiyoruz, zaten uzun zamandır bunun içindeyiz.”

Öte yandan gazetenin söz konusu haberinin ardından Mısır Cumhurbaşkanlığına bağlı Basın ve Enformasyon Kurumu yazılı bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı. Açıklamada, “Bilinmeyen bir şahıs ile ilgili belirsiz ses kayıtları” ifadesi kullanıldı.     

Bu arada Trump’ın kararı sonrası Riyad da ülkesinin basınına yayınlarında karara ilişkin tepkilere fazla yer vermemesi konusunda uyarıda bulunduğu ortayaçıktmıştı. Orta Doğu merkezli haber portalı Middle East Monitor, Arap basınına dayandırdığı haberde Suudi Arabistan yönetiminin ülkedeki medya kuruluşlarına Trump’ın Kudüs kararı hakkında çok fazla yayın yapmamaları konusunda uyarıda bulunduğunu duyurmuştu. Londra merkezi Arapça gazete El Arabi el Cadeed gazetesi, talimatın ülkede bulunan TV, radyo ve gazete yöneticilerine gönderildiğini ifade etti. Habere göre, Suudi yetkililer televizyon kanallarına Trump’ın kararına ilişkin haberlere, haber programlarında çok fazla yer vermemesine ilişkin bildiri gönderdi.

‘Amerika yardımı keserse BM yardım etsin’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin’e ekonomik yardımları kesme tehditine karşı Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e çağrı yaptı. Çağrıda ABD’nin yardımları kesmesi üzerine Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) yardımları kesme tehdidini hayata geçirmesi durumunda oluşacak ‘mali yükün’ sorumluluğunun üstlenilmesini istedi. FKÖ’ye bağlı Mülteci İşleri Dairesi Genel Müdürü Ahmed Hanun, UNRWA’ya yapılan yardımların, topraklarından göç ettirilen mültecilerin yurtlarına dönüş hakkını içeren ‘uluslararası bir yükümlülük’ olduğunu söyledi. Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah ise “ABD’nin UNRWA’ya yardımları kesme tehdidi, kabul edilmeyecek bir şantaj ve mültecilerin haklarını çiğneyen hukuksuz bir uygulamadır” dedi.

Los Angeles’ta Ahed protestosu

ABD’nin Los Angeles kentinde bulunan İsrail konsolosluğu ününde toplanan yüzlerce kişi direniş sembolü haline gelen Filistin’inin cesur kızı Ahed Tamimi’nin tutuklanmasını protesto etti. Göstericiler Ahed’in bir an önce serbest bırakılması için çağrıda bulundu. 25 Aralık’ta İsrail askeri tarafından tutuklanan ‘Hanzala Cesaret Ödülü’ sahibi 16 yaşındaki Filistinli Ahed et-Temimi’nin annesi Neriman ve kuzeni Nur Naci et-Temimi de gözaltı alınmıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN