Son dakika! AFP: İdlib'e hava saldırısında 13 sivil hayatını kaybetti

Son dakika! AFP: İdlib'e hava saldırısında 13 sivil hayatını kaybetti

Son dakika haberi... İdlib'de Suriye rejiminin saldırılarında son iki haftada 13 asker şehit olurken çok sayıda asker de yaralandı. Dün yapılan saldırıya anında karşılık verildiğini açıklayan MSB, 115 rejim hedefinin ateş altına alındığını ve 101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Bölgeye ilişkin kritik açıklamalar art arda gelirken, AFP haber ajansı, İdlib'e yönelik hava saldırısında 13 sivilin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

İdlib'de Esad rejiminin saldırılarında son iki haftada 13 asker şehit oldu. Dün 5 şehitin verildiği saldırıya anında karşılık verildiğini duyuran Milli Savunma Bakanlığı 115 rejim hedefinin ateş altına alındığını ve 101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 

AFP: İDLİB'E SALDIRIDA 13 SİVİL ÖLDÜ

Esad rejimine ait savaş uçakları İdlib'deki sivil yerleşimlere hava saldırılarını yoğunlaştırırken, Rusya'ya ait uçaklar ise Halep kırsalını bombaladı.

Sivil Savunma kaynaklarından edinilen bilgiye göre, rejim uçaklarının saldırılarında İdlib kent merkezinde 12, Kefer Teal köyünde 1 sivil olmak üzere toplam 13 sivil hayatını kaybetti.

Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rus uçakları sabah saatlerinden itibaren Halep ilinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki Etarib ve Daret İzze ilçe merkezleri, Urim el-Kubra beldesi, Kefer Hamra ve Cine köyü ile Leyremun bölgesini hedef aldı.

Rus bombardımanında ölen ya da yaralanan bilgisine henüz ulaşılamadı.

ESAD GÜÇLERİ M-5 KARAYOLUNUN TAMAMINI ELE GEÇİRDİ

Suriye Ordusu 2012'den bu yana ilk kez kritik M5 karayolunun kontrolünü eline geçirdi. M5 karayolu başkent Şam ile Halep'i birbirine bağlıyor ve güneydeki Dera kentine kadar gidiyor.

Reuters'ın Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı haberine göre Suriye güçleri M5 karayolunun kontrolünü tamamıyla sağladı. Rusya ve İran'ın desteklediği Şam kuvvetleri, muhalif grupları bölgede kontrol ettikleri son bölge olan bir batı Halep banliyösünden çıkardıktan sonra karayolunun kontrolünü tamamıyla ele geçirdi.

Suriye Ordusu geçen hafta M4 ve M5 karayollarının kesiştiği Serakib kentini kontrol altına almıştı.

NATO'DAN REJİM VE RUSYA'YA UYARI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İdlib'deki gelişmelerden "derin endişe" duyduğunun altını çizerek, sivilleri hedef alan saldırıların yüzbinlerce insanı yerinden ettiğine dikkati çekti. 

Ayrım yapmaksızın sivilleri hedef alan hava bombardımanlarının da gerçekleştiğini belirten Stoltenberg, "İdlib'deki saldırıları kınıyor, Esad rejimi ve Rusya'ya acilen saldırıları durdurma çağrısında bulunuyorum." diye konuştu.

Esad rejimi ve Rusya'ya uluslararası hukuka uyma çağrısında bulunan Stoltenberg, insanlara zulmeden Rusya destekli söz konusu saldırıların acilen son bulması gerektiğini vurguladı.

KREMLİN: SALDIRILAR DURSUN

Soçi ve Astana sürecine rağmen İdlib'de rejimin katliamlarına destek veren Rusya, İdlib'de saldırıların durmasını istedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İdlib'deki durumdan endişe duyduklarını belirterek, "Rusya, Soçi anlaşmalarının uygulanmasını en önemli konu olarak görüyor" dedi.

MUTABAKATLARA UYMADILAR

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.

Rejim güçlerinin Eylül 2018'de askeri yığınağına hız vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

2 MİLYONA YAKIN SİVİL GÖÇ ETTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamada, rejim unsurlarının İdlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüştüğüne dikkati çekmişti.

Rejim ve destekçileri bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi yoğun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018'deki Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan beri Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 767 bine ulaştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN