Son dakika! Almanya'daki çifte saldırıda ölü sayısı 11'e çıktı

Son dakika! Almanya'daki çifte saldırıda ölü sayısı 11'e çıktı

Son dakika haberi... Almanya'nın Hanau kentinde iki iş yerine düzenlenen silahlı saldırıda ölü sayısı 9'a çıktı. Aralarında Türklerin de bulunduğu iki kafeye saldırdığı düşünülen şüpheli ise evinde ölü bulundu. Alman Bild gazetesi de silahlı saldırıyı yapan kişinin aşırı sağcı Tobias R. olduğunu yazdı. Gazetenin iddiasına göre saldırgan bıraktığı mektupta "Bazı milletler yok edilmeli ve bunlara Alman pasaportu verilmemeli" görüşünü savunuyor. 10 kişiyi öldüren saldırganın 'yabancı düşmanı' saiklerle hareket ettiği, olayın 'terörist saldırı' şüphesiyle soruşturulduğu açıklandı. Almanya İçişleri Bakanı, saldırganın annesini öldürüp intihar ettiğini duyurdu.

Almanya'nın Hanau kentinde iki iş yerine silahlı saldırı düzenlendi, son açıklanan rakamlara göre saldırı 9 kişi can verdi.

 

Güney Hessen Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, saldırı, Frankfurt kenti yakınlarındaki Hanau'da yerel saatle 22.00'da, Heumarkt ve Kurt Schumacher caddeleri üzerindeki iki ayrı kafede gerçekleşti.

20-02/20/basliksiz-1-1582185029.jpg

SALDIRGANIN EVİNE BASKIN

Silahlı saldırıda ağır yaralanan bir kişinin daha hastanede yaşamını yitirmesi sonucu saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 9 oldu.

Alman Haber Ajansı DPA'ya bilgi veren bir polis sözcüsü, özel harekat timinin saldırgan olduğu düşünülen kişinin evine baskın düzenlediği ve evde saldırganın dışında bir kişinin daha cesedinin bulunduğunu söyledi.

5 TÜRK DE HAYATINI KAYBETTİ

Buna göre Hanau'daki saldırı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

Alınan bilgiye göre saldırıda kesin olmamakla birlikte 5 Türk hayatını kaybetti.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanında olduklarını ve yaralılara da acil şifalar dilediklerini belirtti.

20-02/20/basliksiz-1-1582185054.jpg

BILD: SALDIRGAN AŞIRI SAĞCI

Alman Bild gazetesi de silahlı saldırıyı yapan kişinin aşırı sağcı Tobias R. olduğunu yazdı. Gazete, aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Tobias R.'nin saldırıyla ilgili bir mektup ve video bıraktığını ileri sürdü. Gazetenin iddiasına göre aşırı sağcı saldırgan Tobias R. mektupta "Bazı milletler yok edilmeli ve bunlara Alman pasaportu verilmemeli" görüşünü savunuyor.

20-02/20/ana-manset-2-1582188105.jpgAşırı sağcı saldırgan Tobias R.'nin ilk görüntüsü de ortaya çıktı: Bazı milletler yok edilmeli ve bunlara Alman pasaportu verilmemeli.

20-02/20/ana-manset-2-1582188128.jpg

Tobias R'nin saldırıyı gerçekleştirdiği Hanau kentinde doğduğu ve 1977 doğumlu olduğu belirtiliyor. Üniversite mezunu olan Tobias R. iktisat okuduğu ifade ediliyor.

SALDIRGAN ANNESİNİ ÖLDÜRÜP İNTİHAR ETTİ

10 kişiyi öldüren saldırganın 'yabancı düşmanı' saiklerle hareket ettiği, olayın 'terörist saldırı' şüphesiyle soruşturulduğu açıklandı. Almanya İçişleri Bakanı, saldırganın annesini öldürüp intihar ettiğini duyurdu.

'5 TÜRK ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI DOĞRULANDI

Almanya'da düzenlenen ırkçı saldırında 9 kişinin öldüğü açıklandı, hayatını kaybedenlerden 5'i Türk olduğu iddiası ise doğrulandı. Silahlı saldırının gerçekleştirdiği noktalardan biri olan büfede, korkunç anları anlatan Kemal Koçak, öldürülenler arasında Türklerin olduğunu da belirterek "Gökhan'ım gitti, Ferhat'ım gitti. Kardeşlerimizi, çocuklarımızı vurdular" açıklaması yaptı.

Hürriyet'e konuşan büfenin sahibi Koçak şunları kaydetti:

"Büfede Gökhan Gültekin çalışıyordu. İçeri giren saldırgan önce masada yemek yiyen 3 Türk müşteriyi silahla vurdu ardından da Gökhan Gültekin'i. Daha sonra yan kapıdan 'Arena' adlı kafeye geçen saldırgan bu kez de oradakilere ateş etmeye başladı. Tam bu sırada ben de büfeye geldim.

Saldırgan 'Arena'da da Ferhat Ünvar'ı (22), Bosnalı 20 yaşındaki Hamza'yı, orada çalışan Mersedes adlı Polonya kökenli bir kadını öldürdü. 'Arena'dan çıktıktan sonra Kesselstadt semtinde 'Midnight' (Gece Yarısı) adlı bir başka nargile bara giderek, iki kişiyi daha öldürdü.

Kardeşlerimizi, çocuklarımızı vurdular. Kelimelerin bittiği yerdeyiz. Diyecek bir şey yok. Allah kalanlara sabır ve ölenlere rahmet eylesin. Biz iyi olsak da kalbimizin yarısı gitti. Her şeyimiz gitti. Gökhan'ım gitti, Ferhat'ım gitti. Hepsi gitti."

MERKEL PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hanau kentindeki ırkçı saldırı nedeniyle bugünkü programını iptal etti.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Angela Merkel'in, Halle kentindeki programını, Hanau'daki saldırı nedeniyle iptal ettiğini belirtti.

Seibert, Merkel'in Hanau'daki gelişmeler hakkında sürekli bilgi aldığını da kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Twitter hesabından yaptığı açıklamada ''Hanau'daki korkunç olay hepimizi acı içinde bıraktı. Düşüncelerimiz, hayatını kaybedenler, onların aileleri ve akrabalarıyla. Yaralıların kısa zamanda iyileşeceğini ümit ediyorum' ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Çifte saldırıya Türkiye'den de ilk tepki geldi, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, saldırıya ilişkin Irkçılık kolektif bir kanserdir. Olayın aydınlatılması için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Almanya'da gerçekleşen ve yabancı düşmanlığı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

İbrahim Kalın, "Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kolektif bir kanserdir" değerlendirmesinde bulundu.

"IRKÇI MOTİFLİ BİR SALDIRI OLDUĞU SÖYLENİYOR"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavışoğlu da saldırının ardından "Almanya'nın Hanau kentinde iki kafeye düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili resmi açıklamaları beklemek lazım. İlk gelen bilgelere göre ırkçı motifli bir saldırı olduğu söyleniyor" açıklaması yaptı. 

BERLİN/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN