Son dakika | Libya'da taraflar ateşkes için anlaştı

Son dakika | Libya'da taraflar ateşkes için anlaştı

Son dakika gelişmesi... Libya'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in çağrısıyla başlayan ateşkes süreci Moskova'da noktalandı. Bir araya gelen Serrac ve Hafter, süresiz ateşkes için el sıkıştı.

Rus basını, Moskova'da görüşen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter, ön koşulsuz ve süresiz ateşkes için anlaştığını yazdı.

HAFTER YARINA KADAR SÜRE İSTEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova'da Rus mevkidaşları ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

* Libya'da bir ateşkes sağlanması için gün boyunca çalıştık. Bir taslak metin ortaya çıkardık. Bu metin üzerinde Hafter tarafından gelen değişiklik önergelerini de uzlaşı anlayışıyla dikkate aldık. Metin nihai hale geldikten sonra imzalanarak bize teslim ettiler.

* Hafter tarafı ise yarın sabaha kadar süre istediler. Yarın sabah Hafter tarafı da metni imzalarsa sözlü olarak ateşkese uyacaklarını ilan eden taraflar yazılı olarak da dile getireceklerdir. Siyasi sürecin hızlanması için çalışacağız.

"HER İKİ TARAF DA TASLAK METNİNE SICAK BAKIYOR"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya’da tarafların arasında çözüm bulma amacıyla Moskova’da yapılan ve taslak metnin oluşturulmasıyla sonuçlanan müzakerelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Lavrov, Libya müzakerelerinde belli bir ilerleme sağlandığını, tarafların oluşturulan taslak metnine olumlu baktıklarını söyledi. Libyalı taraflar, birbirlerine yönelik saldırganlıklara son verme ve tüm alanlarda askeri gerilimi azaltma konusunda mutabakat sağladı.

Taraflar, Libya'daki krizin çözülmesi için çalışma grupları kuracak.

"5+5 FORMATINDA ASKERİ KOMİSYON KURULACAK"

Taslak metnin bir diğer maddesine göre taraflar, 5+5 formatında bir askeri komisyon kurulması kurmaya karar verdi.

BM Libya Misyonu'nun önlemleri kapsamında öngörülen şekilde 5+5 formatında kurulacak askeri komisyon, çatışmanın tarafları arasındaki kesişme hattının belirlenmesinden, ateşkesin izlenmesinden ve ateşkesin sürdürülebilirliğinin sağlanmasından sorumlu olacak.

Metinde, "Libyalı taraflar arasında müzakereler yoluyla siyasi çözüm bulunmasını, insani sorunların çözülmesini ve ülkenin ekonomik olarak yeniden canlanmasını sağlayacak koşulların oluşturulması için çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Çalışma grubunun ilk toplantısı, ocak ayı içinde yapılabilir" dendi.

TÜRKİYE VE RUSYA ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Ocak'ta yaptıkları ortak basın açıklamasında, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile çatışan Libya’nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter güçlerinin kabul etmesiyle ateşkes 12 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.

ERDOĞAN'DAN BARIŞ GÜCÜ MESAJI

İtalya Başbakanı Conte ile Libya'yı görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya'da bir barış gücü olur mu?" sorusuna, "Görüşmeler devam ediyor. Olumlu istikamette devam ettiği bilgisini aldım" sözleriyle cevap vermişti.

Erdoğan, "Libya'daki ateşkesin kalıcı bir hal alması için çabalıyoruz. Ateşkes anlaşması imzalanmalı" açıklamasından bulunurken, İtalya Başbakanı Conte ise "Ateşkes umut verici, kalıcı olmalı" ifadelerinde bulunmuştu.

MASADAKİ BOŞLUK DİKKAT ÇEKTİ

Moskova'da ateşkes görüşmelerini yapıldığı salonda, Türkiye ve Rusya'nın oturduğu masada, heyetlerin arasında Libya'yı da birleştiren boşluk bırakılması ise dikkatleri çekti. Rus heyet daha sonra Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin başındaki Hafter'le görüştü.

20-01/13/ana-manset-2-2-1578910571-1578931738.jpg

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN