Son dakika! Maduro'dan Trump'a ilk cevap

Son dakika! Maduro'dan Trump'a ilk cevap

ABD Başkanı Trump'ın muhalefet lideri Guaido'yu "Venezuela geçici başkanı" ilan etmesinin ardından Venezuela Devlet Başkanı Maduro'dan ilk açıklama geldi. Maduro, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini söyleyerek, ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı. Maduro da ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini açıkladı ve ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi.

19-01/24/5c48d4fb67b0a925340b0dd5.jpg
Maduro imzaladığı belge ile ABD ile ilişkileri kesti.

Devlet Başkanı Maduro, başkent Caracas'ta muhalefetin düzenlediği gösterilere karşı Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplanan destekçilerine yaptığı konuşmada, ülkesinin ABD ile siyasi ve diplomatik tüm ilişkilerini kestiğini duyurdu.

19-01/23/resimid_11347247.jpg
Maduro taraftarları ABD'nin diplomatik darbe girişimine karşı sokaklara indi. 

Maduro'un açıklamasından satır başları şöyle;

Sadece halk kendi başkanını belirleyebilir. ABD kukla bir hükümet kurmak için bir operasyon düzenliyor. Meşru Başkan benim, çünkü halk 20 Mayısta beni seçti. Muhalefet gücümü elimden almaya çalışıyor. Sadece halk kendi başkanını belirleyebilir. Vazgeçmiyorum. ABD ile diplomatik ilişkileri bitirme kararını aldık. 

ABD'nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savunan Maduro, ABD'li tüm diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanıdı.

19-01/23/resimid_11347026-1548277040.jpg
Yüz binlerce muhalif, Maduro karşıtı gösterilere katıldı. 

AB'DEN MADURO KARŞITI AÇIKLAMA

Öte yandan ABD Başkanı Trump'ın Maduro'yu düşürmek için başlattığı diplomatik atağa AB'den de destek geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela'daki krizle ilgili "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip" dedi.

19-01/24/5c48d1d567b0a925340b0da9.jpg
Venezuela'nın başkenti Caracas'ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro destekçileri O’Leary Meydanı'nda gösteri düzenledi. Gösteriye, Venezuela Ulusal Meclisi üyesi Diosdado Cabello (ortada) da katıldı.

KRİZE GİDEN SÜREÇ

ABD Başkanı Trump, yazılı bir açıklama yaparak, Venezuela'daki son duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

Trump, açıklamasında, "Bugün resmi olarak Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin ise meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasayı harekete geçirdi ve dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır." ifadelerini kullandı.

ABD'nin siyasi ve ekonomik gücünü Venezuela'da demokrasinin restorasyonu için kullanmaya devam edeceğini ifade eden Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido'yu tanımaları çağrısında bulundu.

Trump, ABD'nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı. Guaido'nun dün paylaştığı bir açıklamaya atıfta bulunan Trump, "Şiddet gaspçının silahıdır, bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezuela için birlikte ve güçlü durmaktır." ifadesini kullandı.

Son dönemde siyasi tansiyonun giderek yükseldiği ülkede muhalefet ve iktidar yanlıları kentin farklı bölgelerinde gösteri düzenliyor. Caracas'ta Ulusal Muhafız Birliğine mensup bir grup asker, 2 gün önce hükümete başkaldırmış ve yayımladıkları görüntülü mesajla halka ayaklanma çağrısı yapmıştı.

Kentin Cotiza semtinde gerçekleşen olay sonrası bölgeye operasyon düzenlenmiş ve isyancı 27 asker teslim olmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN