Son paragrafta Ankara'ya mesaj

Son paragrafta Ankara'ya mesaj

Ukrayna’nın AB adaylığının onaylandığı belgede bir paragraf da Türkiye’ye ayrıldı. Atina’yla gerilimde açıkça aleyhte tavır alan Brüksel, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki meşru girişimlerinin ‘endişe verici’ olduğunu ileri sürdü. ‘Üyelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli’ dedi. Ağır ifadeler tepki çekerken Yunanistan’ın sırtını sıvazlayan tavır ‘Cüreti böyle buluyorlar’ dedirtti.

Yunanistan hem Ege hem Akdeniz’de gerilimi tırmandıran hamlelerini sürdürürken Türkiye uluslararası hukuka dayanan meşru hakları ekseninde yaklaşım sergiliyor. Navtex’lerle ipleri geren, son olarak Keçi Adası’nı silahlandıran Atina’ya ‘tek taraflı destek’ Brüksel’den geldi. Ukrayna ile Moldova’ya ‘aday ülke’ statüsünün verildiği sonuç bildirgesinde ‘Doğu Akdeniz’ başlığı altında bir paragraf da Türkiye’ye ayrıldı.

EGE VE AKDENİZ’DEKİ PROVOKATİF HAMLELERE GÖZÜ KAPALI DESTEK

Belgede ‘Türkiye’nin eylemlerinden endişe duyulduğuna’ yer verildi. ‘Ankara’nın uluslararası hukuka uymasını, gerilimleri azaltmasını ve iyi komşuluk ilişkilerini sürdürülebilir şekilde geliştirmesini bekliyoruz’ denildi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ağır ifadelere tam destek verdi. Avrupa’nın uluslararası hukuku gözetmeden sergilediği taraflı yaklaşım tepki çekti. Atina provokasyonlarına zemin hazırlandığı belirtildi.

AB'NİN KİEV MASASINDA TÜRKİYE'YE EGE UYARISI

Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesi’nde tarihi bir adım atılarak Ukrayna ve Moldova’ya ‘tam üyelik’ statüsü verildi.Rusya’ya karşı güçlü bir mesaj olarak değerlendirilen kararın alındığı zirvenin sonuç bildirgesinde ise Türkiye detayları dikkat çekti. ‘Doğu Akdeniz’ başlığı altında “AB, Türkiye’nin son zamanlarda tekrarlanan eylemlerinden derin endişe duyuyor. Türkiye, tüm AB üye devletlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. İyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeli” denildi.

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna’ya ve Moldova’ya ‘tam üyelik’ statüsü verdikleri tarihi zirvede Türkiye de gündeme geldi. Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis’in Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yükselen gerilimi gündeme getirmesi üzerine AB’nin sonuç bildirgesinde Doğu Akdeniz başlığı altında Türkiye konusu da yer aldı.

25 MART 2021 TARİHLİ DEKLARASYONU

Bildirgenin ‘dış ilişkiler’ bölümünde ‘Doğu Akdeniz’ başlığı altında ‘AB’nin Türkiye’nin son zamanlarda tekrarlanan eylemlerinden ve açıklamalarından derin endişe duyduğu’ belirtilerek “Türkiye, tüm AB üye devletlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir. Avrupa Konseyi, önceki sonuçlarını ve 25 Mart 2021 tarihli deklarasyonu hatırlatarak, Türkiye’nin uluslararası hukuka tam olarak uymasını, Doğu Akdeniz’de bölgesel istikrar adına gerilimleri azaltmasını ve iyi komşuluk ilişkilerini sürdürülebilir bir şekilde geliştirmesini beklemektedir” denildi.

YUNANİSTAN BİLDİRGEDEN MEMNUN

Konuya ilişkin Brüksel’de gazetecilere açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Miçotakis “Atina sonuç bildirgesinde yer alan ifadelerin tamamen arkasındadır. Burada Türkiye’ye açık bir dille AB üyesi ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sorgulamayı bırakması ve uluslararası hukuka uygun biçimde gerilimi düşürme tavrına geri dönmesi için çağrı yapılmıştır” dedi. Miçotakis “Umarım Türkiye bu sefer çağrılara kulak verir. Çünkü Doğu Akdeniz’de, son iki ayda, tamamen komşumuz tarafından tırmandırılan gerilimi düşürmenin tek yolu bu” diye konuştu.

UKRAYNA’YA DESTEK RUSYAYA MESAJ

Sonuç bildirgesinde zirveye damgasını vuran “Ukrayna’daki durum ile Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın üyelik başvurularına” ilişkin bölümde ise “Avrupa Konseyi, Ukrayna’nın yanında olduğunu ve Avrupa Birliği’nin insani yardım da dahil olmak üzere genel ekonomik, askeri, sosyal ve mali dayanıklılığı için Ukrayna’ya güçlü destek sağlamaya devam edeceğini bir kez daha teyit eder” denildi.

9 MİLYAR EUROLUK YARDIM TAAHHÜDÜ

AB’nin askeri, ekonomik, sosyal ve finansal destek vermeye devam edeceği belirtilen açıklamada “Avrupa Birliği, Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı doğal meşru savunma hakkını kullanmasına ve toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunmasına yardımcı olmak için daha fazla askeri destek sağlama konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Bu amaçla, Avrupa Konseyi, Konsey’den askeri yardımın daha da arttırılması için hızla çalışmasını talep etmektedir” ifadeleri kullanıldı. Avrupa Konseyi’nin, 2022’de Ukrayna’ya 9 milyar Euro’luk yeni istisnai makro-finansal yardım sağlamak için Komisyon tarafından yapılacak bir öneriyi not ettiği bildirildi. Ukrayna’nın yeniden inşaası için AB yardımına ilişkin Komisyon’un uluslararası ortaklar, kuruluşlar ve uzmanlarla istişare içinde önerilerini hazırlayarak hızla sunmakla görevlendirdi.

UKRAYNA VE MOLDOVA’NIN ‘ADAY STATÜSÜ’ BİLDİRGEDE

Avrupa Konseyi’nin, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın Avrupa perspektifini tanıdığı vurgulanan sonuç bildirgesinde, “Bu ülkelerin ve vatandaşlarının geleceği Avrupa Birliği’ndedir. Avrupa Konseyi, Ukrayna ve Moldova Cumhuriyeti’ne aday ülke statüsü vermeye karar verdi. Konsey, gereken koşullar tam olarak karşılandıktan sonra daha fazla eyleme karar verecektir” denildi. Konseyin, Gürcistan’ın üyelik başvurusuna ilişkin görüşünde de “Gürcistan’a aday ülke statüsü vermeye hazır olduğu” ve bu ülkenin üyelik sürecinin ilerlemesinin Kopenhag kriterlerini karşılama konusundaki girişimlerine bağlı olacağı vurgulandı. Bu arada zirvede 6 Batı Balkan ülkesi Kuzey Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk’a aday statüsü Bulgaristan’In vetosu üzerine bir sonraki zirveye bırakıldı. Batı balkan ülkeleri gelişmeyi hayal kırıklığı olarak değerlendirdi. Öte yandan AB liderleri zirvenin gece yarısı süren bölümünde de Fransa Cumhurbaşkanı ve AB dönem Başkanı Emmanuel Macron’un “Avrupa Siyasi Topluluğu” kurulması önerisini tartıştı. Liderler, sonbahardan itibaren, Çek Cumhuriyeti başkanlığında görüşecek.

ZELENSKİY: 30 YILDIR BUNU BEKLİYORUZ

AB Liderler Zirvesi’nde, Ukrayna ve Moldova’ya, ‘Aday ülke’ statüsü verilmesi kararıyla ilgili mesaj yayınlayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bu anı 30 yıl boyunca beklediklerini söyledi. AB’nin kararı Ukrayna tarafından sevinçle karşılandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de oturuma internet üzerinden bağlantı ile katıldı. AB ülkesi liderlerine kararla ilgili duygularını anlatan Zelenskiy “Devletimizin 30 yıllık bağımsızlığı için Ukrayna için en önemli kararlardan biri ancak bu karar sadece Ukrayna için geçerli değil. Bu, Avrupa’yı güçlendirmeye yönelik şuanda özgürlüğümüzü ve birliğimizi koruma yeteneğimizi sınayan Rus saldırıları bağlamında atılabilecek en büyük adımdır. Avrupa’nın yeni tarihini mümkün kıldığınız” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: MÜTTEFİK OLMAK İSTİYORSAN DÜŞMAN GİBİ GÖREMEZSİN

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecine ilişkin mesajlar verdi. Malatya’da konuşan Çavuşoğlu “Milletimizin güvenliği söz konusu olduğunda verecek tavizimiz yoktur. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinde bu anlamda sapasağlam duruyoruz. Bizim onlardan isteklerimiz, beklentilerimiz mümkün olmayan bir şey değil ki teröre destek veriyorsunuz, vermeyin. Teröristlere ülkenin kapılarını açıyorsun, barındırıyorsun, her türlü faaliyetlerine izin veriyorsun, terörizmin finansmanına göz yumuyorsun; çocukların Kandil’e, Suriye’ye, o bölgelere zorla götürülmesine vesile oluyorsun, onların bu çalışmalarına fırsat veriyorsun, engellemiyorsun. İkincisi müttefik olmak istiyorsan; Türkiye’yi düşman bir ülke gibi göremezsin, terörle mücadelesinden dolayı ambargo uygulayamazsın. ‘Bunları uygularım dersen; NATO’ya da üye olamazsın, bu kadar basit” dedi.

25-haziran-2022-kapak.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN