Sudan’da ordu yönetime el koydu! Sudan nerede, neden askeri darbe oldu

Sudan’da ordu yönetime el koydu! Sudan nerede, neden askeri darbe oldu

Sudan’da uzun zamandır devam eden gösteriler sonrası ordu yönetime el koyduğunu duyurdu. Peki, Sudan nerede, hangi kıtada? Sudan lideri El Beşir kimdir? Askerin yönetime el koyduğu Sudan’da gösteriler hala devam ediyor. Ordu, Sudan Cumhurbaşkanı Beşir'in tutuklandığını, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını ve 3 aylık OHAL'İN ilan edildiğini duyurdu. Peki Sudan lideri El Beşir kimdir, kaç yıldır ülkeyi yönetiyordu? Sudan’da neden darbe oldu? İşte detaylar...

Sudan nerede, hangi kıtada? Türkiye Sudan ilişkileri nasıl? Sudan'da asker yönetime el koydu. Ordu, Sudan Cumhurbaşkanı Beşir'in tutuklandığını, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını ve 3 aylık OHAL'İN ilan edildiğini duyurdu. Sudan’da günlerdir süren El Beşir karşıtı protestolar sonrası asker yönetime el koydu. Ordunun devreye girmesinden memnun olmayan göstericiler hala sokaklarda. Sudan nerede hangi kıtada? Türkiye ile Sudan’ın ilişkileri yakınlığı nasıldı? İşte Sudan ve Sudan’daki darbe ile ilgili son gelişmeler.

SUDAN’DA ASKERİ DARBE | SUDAN NEREDE, EL BEŞİR KİMDİR?

Sudan’da asker yönetime el koydu, devler başkanı El Beşir tutuklandı. Anayasa çalışmaları askıya alındı, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimleri de feshedildi. Sudan'da göstericiler ve Meslek Erbabı Birliği, ordunun açıklamasını reddettiklerini ve gösterilere devam edeceklerini bildirdi. 

Sudan Savunma Bakanı, Yüksek Askeri Konsey'in yönetime el koyduğunu açıkladı. Sudan Ordusu, Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir'in tutuklandığını, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını ve üç aylık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

ANAYASA ASKIYA ALINDI, MECLİS FESHEDİLDİ

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, bugün yaptığı açıklamada, Sudan Yüksek Askeri Konseyinin yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in tutuklandığını duyurdu. 

19-04/11/ucm-omer-el-besir-i-tutuklama-cagrisi-yapti-5929.jpgSudan devlet başkanı El Beşir tutuklandı

SUDAN’DA 60 YILDA 5 DARBE

Yaklaşık 40 milyonluk nüfusuyla çeşitli Afrika topluluklarının ve Arap kültürünün iç içe geçtiği ülke, bu son darbeyle son 60 yıla 5 askeri darbe ve 2 de iç savaş sığdırmış oldu. 

Sudan'da ordu, sabah saatlerinde devlet televizyonu binasını kuşatmıştı  Sudan devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını duyurmuştu. Siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtmişti. Reuters'ın haberine göre de Sudan'ı 30 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir istifa etmişti. Sudan Güvenlik ve istihbarat birimleri "Ülke genelinde bütün siyasiler serbest bırakıldı" açıklaması yapmıştı.

19-04/11/sudan-haritasi.png

SUDAN NEREDE?

Sudan ya da resmî adıyla Sudan Cumhuriyeti, Afrika’nın en geniş 3. ülkesi. Başkenti Hartum’dur. Bir Doğu Afrika ülkesi olan Sudan kuzeyden Mısır, kuzeydoğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzeybatıdan da Libya’yla çevrilidir. Nil, Sudan’ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum’un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi nehir birleşir. Sudan’ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.

SUDAN’IN TARİHİ

İnsanların Sudan’da yaşamaya başlaması milattan önce 5000 yılına kadar uzanır. 1,886,068 km2’lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük 16. ülkesidir. Ülkenin, 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılmasından sonra yüzölçümü bakımından Afrika’nın en büyük ülkesi olma özelliğini Cezayir’e kaptırmıştır. Nüfus bakımından 30.9 milyonluk nüfusuyla dünyada 40. sıradadır. Ayrıca başkenti ile en büyük şehrinin birbirine en yakın olduğu ülkedir. (Hartum (başkent) – Omdurman (en büyük şehir) arası uzaklık : 150 metre). Bunun nedeni iki şehri ayıran engelin Nil Nehri olmasıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN