Sürpriz adayın iddialı biyografisi: Ursula Von der Leyen

Sürpriz adayın iddialı biyografisi: Ursula Von der Leyen

AB Komisyon Başkanlığı için bütün liderlerin oy birliği ile sürpriz bir şekilde aday gösterdiği Ursula Von der Leyen Alman siyasetinde ağırlığı olan etkin bir siyasetçi.

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA

Sürpriz bir şekile AB Komisyonu Başkanlığı'na aday gösterilen Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Alman siyasetinin ağır toplarından birisi. Daha önce adı NATO Genel Sekreterliği, Alman Cumhurbaşkanlığı hatta Angela Merkel'in yerin CDU Genel Başkanlığı için de geçen Leyen, kulislerde konuşulmamasına rağmen son dakikada AB Komisyon Başkanlığı'na aday gösterildi. Ursaula'nın seçilmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

ZORLU GÖREVİ TAŞIYABİLECEK Mİ?

Von der Leyen AB Komisyonu Başkanı olması durumunda böylesi zorlu bir görevin üstesinden gelebilecek siyasi bir geçmişe fazlasıyla sahip. Leyen, Alman hükümetinde 2005 yılından beri Angela Merkel kadar uzun süreyle görev alan tek siyasetçi. Tutkulu bir Avrupalı olarak tanınan Leyen, AB ülkelerinin birlikte ve daha yüksek bir özgüvenle hareket etmesi tezleri ile tanınıyor. Kendisi ile aynı görüşleri savunan Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un da adaylığına destek vermesi şaşırtıcı olmadı. Leyen’in geldiği CDU ve kardeş partisi CSU'da 'Avrupa' fikrini bu denli yoğun savunan başka bir siyasetçi yok.

SAVUNMA İŞBİRLİĞİNİ SAVUNUYOR

Leyen, güçlü Avrupa konusunda Fransa ve Almanya arasında savunma işbirliğini en yoğun ilerleten bakan olarak da biliniyor. Macron’un kendisini tercih etmesinin diğer bir nedeni de Brüksel'de dünyaya gelen tecrübeli politikacının Fransızca ve İngilizce'yi resmi görüşmeleri bu dillerde yapacak derecede iyi konuşuyor olması.

SAĞLIK BAKANLIĞINI KABUL ETMEDİ

Kabineye ilk geldiği yıllarda taşradan gelen masum kadın muamelesi gören Leyen, siyasi kariyeri boyunca üstlendiği Aile, Çalışma ve Savunma bakanlıklarında bir çok yeniliğe imza atarak partisinin en önemli siyasi figürlerinden biri olmayı başardı. Sergilediği performans televizyon programlarında da kabul görmeye başlayınca CDU içindeki en güçlü siyasetçilerden biri oldu. Merkel, aynı zamanda bir tıp doktoru olan Leyen’i 2013 yılında sağlık bakanı olarak atamak isteyince Savunma Bakanlığı’nda ısrar etti ve bu ısrarında başarılı oldu.

MERKEL'İN YERİNE GEÇEBİLİR

Leyen en son Merkel’in yerine kimin parti genel başkanı olacağı tartışmalarında en favori isimlerden birisi olarak geçiyordu. Ancak genel başkanlığa aday olmadı. Belki de aday olmamasının arkasında kendisine iddialı bir görev vaadi verilmesi yatabilir. Ancak ismi bu zamana kadar AB'de bir görev için geçmeyen Leyen’in tıkanan aday görüşmelerinde bütün ülkelerin üzerinde mutabık kaldığı spontane bir çözüm olma ihtimali de var. Nitekim adaylığı tüm AB devlet ve hükümet başkanları tarafından da onaylandı.

7 ÇOCUK ANNESİ BİR SİYASETÇİ

Urusula Von der Leyen 1958 yılında Brükselde doğdu ve 1971 yılına kadar bu kentte yaşadı. Aşağı Saksonya Eski Başbakanı Ernst Albrecht’in 5 çocuğundan biri olan Leyen’in 1986 yılında Heiko von der Leyen ile yaptığı evlilikten toplam 7 çocuğu bulunuyor. Leyen’in 7 çocuk sahibi olarak hem akademik hem de siyasi kariyer yapabilmesinin de kamuoyunda kendisi hakkında oluşan olumlu imajda büyük katkısı var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN