Sürücüsüz taksi ‘Şoför bey’i emekli edecek

Sürücüsüz taksi ‘Şoför bey’i emekli edecek

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, bir çılgın projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Şirket, gelecek yıldan itibaren sürücüz taksi hizmeti başlatacağını duyurdu. Projeye göre, milyonlarca elektrikli araç kullanılarak bir filo oluşturulacak. Otonom taksilerde ise Tesla’nın ‘otopilot’ yazılımı kullanılacak. Sürücüsüz taksi hizmetini kullanmak isteyen müşteriler mobil bir uygulama ile araçları park yerlerinden çağırabilecek.

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden Tesla, gelecek yıl sürücüsüz taksi hizmeti başlatacağını duyurdu. Tesla CEO’su Elon Musk yatırımcılara yaptığı bir sunumda projeye katılacak araçların, otopilot yazılımını kullanacağını anlattı.

Başlangıçta yalnızca Model 3 ve Model S araçların katılacağı hizmet, yasal düzenlemeler nedeniyle her yerde aynı anda başlamayacak. Her Tesla sahibi aracını kurulacak “network”e ekleyip çıkarmakta ve ağa dahil olduğunda bundan gelir kazanmakta özgür olacak. Tesla araç sahiplerinin kazandığı geliri üzerinden yüzde 25-30 oranında bir komisyon alacak. Yeterince Tesla sahibinin bulunmadığı bölgelerde şirket kendi araç filosu ile projeye destek verecek. Tesla’nın sürücüsüz taksi hizmetini kullanmak isteyen müşteriler mobil bir uygulama ile araçları park yerlerinden çağırabilecek. Musk, gelecek bir buçuk yıl içerisinde sisteme dahil olan araç sayısının 1 milyona ulaşmasını bekliyor. Musk Tesla’nın çip konusuna yeni olmasına karşın dünyanın en iyi sürücüsüz araç çipini tasarladığını belirterek bütün otomobillerin bu bilgisayarla üretildiğini söyledi. Musk’a göre bu sayede Tesla hemen hemen bütün koşullarda tam otonom şekilde kullanılabilmesi için gerekli donanıma sahip olacak. Yapılması gereken tek şey ise bu yazılımın daha da geliştirilmesi.

Tesla’nın internet sitesindeki açıklamaya göre otoyola girişten çıkışa otomatik sürüş, otomatik şerit değişimi, otomatik park etme ve park halindeki bir arabayı çağırma olarak tanımladığı “tam sürücüsüz araç sistemi” ek 5 bin dolara satın alınabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN