3 Avrupa ülkesinden İran hamlesi: Takas ticareti için Instex devreye girecek

3 Avrupa ülkesinden İran hamlesi: Takas ticareti için Instex devreye girecek

Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelmeden önce açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Maas, İran ile takas ticaretinde kullanılacak Avrupa ödeme sistemi Instex'in yakın zamanda hazır olacağını söyledi. Instex, ABD yaptırımlarına karşı İran ekonomisinin bir kısmını koruma amacıyla Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından oluşturuldu.

İran'ın başkenti Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelmeden önce açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran ile takas ticaretinde kullanılacak Avrupa ödeme sistemi Instex'in yakın zamanda hazır olacağını söyledi.

Maas, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran ekonomisi üzerine uyguladığı yaptırımlara önlem amaçlı tasarlanan takas temelli ticaret için kullanılacak ödeme sistemi Instex'in yakın zamanda hazır olmasının beklendiğini ifade etti.

Tamamen yeni bir ödeme sistemi kurmanın karmaşıklığına değinen Maas, "Bu yeni tür bir araç, bu yüzden operasyonel hale getirmesi çok kolay değil." dedi. Bununla birlikte tüm resmi gerekliliklerin yerine getirildiğini ve ödeme sisteminin yakın gelecekte kullanılmaya başlanmasını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

Maas, Ruhani ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Avrupa'nın giderek artan ABD-İran gerilimini çözme ve İran Nükleer Anlaşması'nı kurtarma çabaları çerçevesinde görüşecek.

INSTEX NEDİR?

Instex, ABD yaptırımlarına karşı İran ekonomisinin bir kısmını koruma ve ABD'nin çekildiği İran Nükleer Anlaşması'nı sürdürme amacıyla Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından oluşturuldu.

Instex, Paris merkezli Finansal Eylem Görev Gücü tarafından belirlenen yasal finansman için normları karşılaması için düzenlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN