Terör örgütü YPG'ye Putin kalkanı

Terör örgütü YPG'ye Putin kalkanı

Barış Pınarı’ndaki kararlı ilerleyiş karşısında ‘Esad kartına’ sarılıp Şam ile YPG’yi bir araya getiren Moskova, Mehmetçik Menbiç’i kuşatınca “Kentin kontrolü Suriye ordusunda” açıklaması yaptı. Rus askerlerin, Türkiye ile Şam güçleri arasında devriyeye başladığı duyuruldu. Aynı saatlerde ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Menbiç’ten çekildiğini duyurması Putin ile Trump’ın kirli hesabını ortaya koydu.

Barış Pınarı Harekatı’nda 7. güne giriildi. Harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 595 olarak açıklanırken, Tel Abyad ve Resulayn’da şehir merkezlerine girilmesinin ardından yeni aşamaya geçildi.

19-10/16/mans.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kararı verdik, uygulama aşamasına geçtik” sözleriyle Münbiç’e harekat sinyali vermesinin ardından da Suriye Milli Ordusu’nun denetiminde bulunan Münbiç’in kuzeyindeki Cerablus’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hareketliliği arttı. Bordo bereli timleriyle çok sayıda komando, Münbiç kırsalına takviye olarak gönderildi. Suriye Milli Ordusu’na bağlı güçler de Münbiç sınırında konuşlanmaya başladı. Terör örgütü YPG’nin kendi kontrolündeki Tabka, Tel Tamer, Ayn İsa gibi bölgelere rejim güçlerinin girişine kapı açtığına yönelik gelişmenin ardından Rusya’dan dikkat çeken açıklama geldi.   

Rus Interfax haber ajansına göre Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbiç’i tamamen kontrol altına aldığını açıkladı. Interfax’a göre Bakanlık, Rus askerinin Suriye’nin Menbic şehrinde Türk ordusuyla koordinasyon halinde olduğunu açıkladı. Aynı açıklamada, ABD birliklerinin Menbic’den ayrılarak Irak sınırına doğru ilerlediği bilgisi de yer aldı. Rus basınının geçtiği haberlere göre Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Menbic’in kuzeyinde Türkiye ve Suriye ordularının bulunduğu bölgede iki ordu arasındaki cephe hattında Rus askeri polisi devriye yapıyor. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Rusya’dan yapılan açıklamadan yaklaşık yarım saat önce bir açıklama yaparak Menbic’den yapılan havan ve topçu ateşi neticesinde 1 askerin hayatını kaybettiğini, 8 askerin de yaralandığını duyurmuştu. Suriye resmi devlet televizyonu öğlen saatlerinde Suriye ordusunun Menbic’e girdiğini duyururken Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerin sözcüsü Yusuf Hamud ise, “Menbic’e giren birliklerin rejim kuvvetleri olduğu söyleniyor ama çoğu PYD mensupları” açıklaması yaptı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da, Türkiye’nin Suriye’deki terör operasyonu sırasında Türk ve Şam yönetimi ordularının karşı karşıya gelmemelerini umduklarını söyledi.   

Putin’in siyasi hesap adımından kısa süre sonra bu kez ABD kanadından dikkat çeken hamle geldi. Washington’un Türkiye’ye uzlaşma baskısı gündemdeyken ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü, koalisyon güçlerinin Münbiç’ten çekildiğini açıkladı. Sözcü Myles B. Caggins sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Koalisyon güçleri Suriye’nin kuzeydoğusundan kasıtlı olarak geri çekiliyor. Münbiç dışındayız” ifadelerini kullandı. 

'ANKARA İLE ŞAM GÖRÜŞÜYOR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye ile Suriye’nin savunma bakanlıkları, istihbarat servisleri ve dışişleri bakanlıkları üstünden ‘gerçek zamanlı ve sürekli olarak’ diyalog halinde olduklarını öne sürdü. Lavrentyev Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türk ve Suriye ordularının sahada doğrudan karşı karşıya gelme iddialarına ilişkin “Bunun kimsenin menfaatine olmadığı gibi kabul edilemez bir şey de olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla böyle bir şeyin gerçekleşmesine elbette izin vermeyeceğiz” dedi. Kremlin’in ‘yeni oyununu’ da dillendiren Lavrentyev, Suriye hükümeti ile ülkenin kuzeyinin denetimini elinde tutan Kürt güçler arasında kurulmuş olan diyaloğa ilişkin “Böyle bir diyaloğun sağlanması için çağrı yapmakla sınırlı kalmadık, doğal olarak bunun olabilmesi için birtakım arabuluculuk çabaları da ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN