Ticaret savaşları yeni boyut: Çin'den ABD'ye gümrük vergisi misillemesi

Ticaret savaşları yeni boyut: Çin'den ABD'ye gümrük vergisi misillemesi

ABD ile Çin arasında çözülemeyen ticaret savaşı iki ülkeden gelen gümrük vergileri ile yeni bir boyuta taşındı.

KARAR/ALMANYA

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşında bir uzlaşma sağlanamaması üzerine ABD’nin Çin’e yeni gümrük vergileri koymasına Çin'den misilleme geldi. ABD’nin Cuma akşamı Çin ürünlerine koyacakları yeni gümrük vergilerini toplam 200 milyar dolarlık ürünleri kapsayacak şekilde genişletmesi üzerine Çin de ABD’den ithal edilecek ürünlere koyulan vergileri toplam 60 milyar doları kapsayacak şekilde genişletti.

YENİ GÜMRÜK VERGİLERİ

Pekin yönetimi tarafıdan yapılan açıklamada yeni gümrük vergilerinin 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacağı açıklanırken, yeni gümrük vergisi oranlarının, ürünlere göre yüzde 10, 20 ve 25 miktarında değişeceği bildirildi. Çin yeni gerilimin ABD’nin sürdürdüğü tek taraflı ve koruyucu önlemler nedeniyle oluştuğunu söyledi. Çin yetkilileri karşılıklı saygıya dayalı çift taraflı ticaret anlayışına geri dönmeyi arzuladıklarını açıkladı.

Uzlaşma amacıyla yapılan son görüşmelerde bir sonuca varılamaması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, Çin üzerinde uygulanan gümrük baskısını arttırma kararı almış ve Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanacak yeni gümrük vergilerinin 500 milyar dolarlık bir bilançoyu kapsayacak şekilde genişletileceğini açıklamıştı. İlk adım olarak da değeri 200 milyar doları bulan ithal ürünlere yeni gümrük vergileri uygulanacağı açıklandı.

İki ülke arasında bu ticaret savaşının sürmesi halinde dünya ekonomisini etkileyecek sonuçlardan endişe ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN