Trump, Siyonizm karşıtlığını engellemeyen okullara ödeneği kesecek

Trump, Siyonizm karşıtlığını engellemeyen okullara ödeneği kesecek

ABD Başkanı Trump, 'ayrımcılıkla mücadelede başarısızlık' gerekçesi ile İsrail ya da siyonizm karşıtı faaliyetleri engellemeyen üniversitelere federal para desteğini kesmeye hazırlanıyor. Trump'ın bu kapsamda üniversite kampüslerinde İsrail karşıtı düşünceleri engellemeyi hedefleyen bir emri imzalaması bekleniyor.

Yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri öncesi azil soruşturması nedeniyle kötü günler geçiren Donald Trump, eğitim kurumlarında Yahudi karşıtı düşünceleri engelleyerek Yahudi tplumunun oyunu almayı hedefliyor.

PARA DESTEĞİ KESİLECEK

New York Times'ın haberine göre Trump yayınlayacağı emir ile Yahudiliği bir din olmanın yanı sıra bir ırk ve millet olarak da niteleyerek, İsrailli azınlık öğrencillerin okul içinde kötü muameleyle karşılaşmalarını engellemeyi amaçlıyor. Yahudi öğrencilerin haklarını korumayan üniversite ve kolejlerin ise devletten aldığı federal para desteği ceza olarak kesilecek. Böylece son yıllarda BDS Hareketi'ne (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) destek olanların, bazı Yahudi öğrencilere karşı saldırgan tavırlarını engelleyeceği öngörülüyor.

Trump emri imzalarken yürütme yetkisini kullanacak ve birkaç yıl durmuş olan iki taraflı mevzuatı çoğaltacak. Bazı tanınmış Demokratlar, Yahudi karşıtlığı ile mücadelede böylesi bir politika değişikliğini teşvik etmek için Cumhuriyetçilere katıldı.

FİLİSTİN'E DESTEK DE SUÇ OLABİLİR

Ancak eleştirmenler, böyle bir politikanın, konuşma özgürlüğünü bastırmak ve İsrail’in Filistinliler’e yönelik politikalarına meşru muhalefet edenlerin şikayetçi olabileceğinden şüphe duyuyorlar. Emirde kullanılacak olan Anti-Semitizm tanımı Dışişleri Bakanlığı ve diğer milletler tarafından kullanılanlarla uyuşuyor, ancak çok açık uçlu ve kapsamlı olması nedeniyle kötü niyetli kullanıma açık olarak yorumlanıyor. 

İsrail ABD ve Avrupa'da, siyonizme ve İsrail devletine karşı faaliyetleri yasaklatmak için uzun süredir lobi faaliyeti yürütüyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN