Trump ve Xi G20'de görüşebilir: Çin vergilere karşılık verecek

Trump ve Xi G20'de görüşebilir: Çin vergilere karşılık verecek

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Haziran'da Japonya'da düzenlenecek G20 liderler zirvesinde bir araya gelmelerinin ve ticaret anlaşmasını müzakere etmelerinin büyük olasılık olduğunu söyledi. Çin, ABD'nin gümrük vergisi artışları yürürlüğe girer girmez karşı önlemlerini alacağını açıkladı.

Fox TV'nin bir programına konuk olan Kudlow, Pekin'in son birkaç haftada önceden verdiği bazı taahhütlerden geri adım attığını ve bunun bir ticaret anlaşmasına varılmasını engellediğini ifade etti.

Çin'in ABD'ye misilleme olarak gümrük tarifelerini yükseltmesini beklediklerini ifade eden Kudlow, Çin ve ABD arasında gümrük tarilerinin yükseltilmesinden her iki tarafın da sıkıntı çekeceğini vurguladı.

'ÇİN KARŞILIK VERECEK'

Çin Ticaret Bakanlığı da, Çin mallarının ithaline ABD tarafından konulan ek gümrük vergisinden sonra Çin'in de gerekli karşı önlemleri alacağını duyurdu.

Çin Ticaret Bakanlığı açıklamasında da, "Çin-ABD üst düzey ekonomik ve ticari müzakerelerin 11. raundu şu anda ilerlemektedir. Çin, iki ülkenin birbiriyle orta bir noktada buluşabileceğini ve mevcut sorunları işbirliği ve müzakere yoluyla çözmek için ortak çabalar göstereceğini ummaktadır" ifadeleri kaydedildi.

ÇİN'DEN WASHİNGTON'A HEYET GİDECEK

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ile ticaret görüşmelerinin gündemden düşürülmediğini açıkladı. Washington'daki görüşmelerde ABD, Çin'den "somut yasal değişiklik sözü" talep etmesi ve Çin'in de "çıkarlarına zarar veren herhangi olumsuz bir durumu kabul etmeyeceğini" ilan etmesi üzerine, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret müzakereleri "çıkmaza" girdi.

Bakanlık açıklamasında, görüşmeleri yürüten ekibin görüşmeleri sürdürmek üzere bu hafta Washington'a hareket etmek üzere hazırlık yaptığı belirtildi.

Açıklamayı yapan Çin Dışışleri Bakanlığı sözcüsü, Washington'a gidecek ekipte Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin de olup olmayacağı yolundaki soruyu yanıtsız bıraktı ve ABD'nin bir anlaşma sağlanması için kapıyı aralık bırakacağını umduklarını ekledi.

İSTANBUL/DHA


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN