Trump'ın S-400'de 'çözüm' sürprizi yaptırım isteyen vekili rahatsız etti: Had bildirme fırsatı kaçtı

Trump'ın S-400'de 'çözüm' sürprizi yaptırım isteyen vekili rahatsız etti: Had bildirme fırsatı kaçtı

S-400 krizinde Türkiye'ye yönelik yaptırım tasarısını hazırlayan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Eliot L. Engel, Trump'ın 'yaptırımsız çözüm' çıkışından rahatsız oldu. Engel, Erdoğan-Trump görüşmesiyle ilgili yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı'na ağır ifadeler kullanırken, 'Türkiye'ye had bildirme' fırsatının kaçtığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın Japonya'nın Osaka kentinde yapılan G-20 zirvesindeki görüşmesinin yankıları sürüyor. Trump'ın 'S-400 sürprizi'nin damga vurduğu zirvede "Erdoğan'ın suçu yok. Patriotları vermedik. Türkiye haklı. Berbat bir durum ama çözüm bulacağız" şeklinde özetlenen sürpriz çıkışı ABD'de de Türkiye karşıtlarını rahatsız etti.

TRUMP, TERBİYE ETME FIRSATINI KAÇIRDI 

Türkiye'ye S-400 yaptırımları uygulanması için tasarı hazırlayan ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Eliot L. Engel, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ağır ifadeler kullanark ABD Başkanı Trump'ın "Türkiye'yi terbiye etmek için" fırsatı kaçırdığını ileri sürdü.

YAPTIRIMSIZ ÇÖZÜM SÖZÜ VERDİ

Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen Engel, "Başkan, Rus silahlarının alınmasıyla NATO ve ABD ulusal güvenliğinin tehlikeye sokulmaması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanmayacağına dair söz verdi. Türkiye, hassas NATO ve Amerikan sistemleriyle beraber ileri düzey bir Rus hava savunma sistemini birlikte kullanamaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun sonuçları olacağını bilmeli" dedi. 

PİLATLORAN HAYATINI TEKLİYE ATTI

Kongre, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve ABD hükümetinin "Türkiye S-400'ü alırsa, F-35'i almamalı, F-35 programından çıkarılmalı ve yaptırımlarla yüzleştirilmelidir" görüşünde olduğunu savunan Egnel, Türkiye S-400 ve F-35'i birlikte kullanırsa, ABD'li ve Amerikan müttefiği olan F-35 pilotlarının hayatlarını tehlikeye atacağını iddia etti. Engel, "Başkan Trump, iktidarını korumak için çaresiz kalan bir Türk otokratı değil, bu uçakları uçuracak erkek ve kadınlarla yan yana durmalı" ifadesini kullandı. 

PATRIOT AMBARGUSUNA DEĞİNMEDİ

Trump'ın da vurguladığı 'ABD'nin Türkiye'ye Patriotları vermememesi'ne değinmeyen Egnel, "Hiç kimse Erdoğan'ı Putin'e karşı rahatlamaya zorlamadı. Birleşik Devletler her zaman Türkiye ile çalışmaya istekli olmuştur ve Amerikan hava savunma teçhizatını önermiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyun oynamayı bırakması ve Batı ile Rusya arasında bir seçim yapması gerekiyor" diye konuştu. 

ERDOAN'I SIKIŞTIRMA FIRSATI KAÇTI

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Engel, S-400 konusunun güvenlik meselesi olduğunu vurgularken, Erdoğan'a had bildirme fırsatı olduğunu da savundu. Erdoğan'a ağır ifadeler kullanan Engel şunları kaydetti: 

"En sonunda Başkan Trump, nüfuzlu insanlara karşı her zaman yaptığı gibi; demokrasiyi, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve basın özgürlüğünü baltalama girişimlerinde bulunan otoriter bir lideri köşeye kıstırma fırsatını kaçırdı. Başkan Trump, güvenliğimizi tehlikeye sokan demokrasi düşmanlarıyla değil, kendi ülkesinin tarafında olmalı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN