Üçlü saldırı sonrası Esad'dan ilk açıklama: 5 yıldır ülkemde kimyasal silah cephesi yok

Üçlü saldırı sonrası Esad'dan ilk açıklama: 5 yıldır ülkemde kimyasal silah cephesi yok

ABD, Fransa ve İngiltere'nin geçen ay Suriye'ye yaptığı saldırının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ilk kez açıklamada bulundu. Esad, ülkesinde 2013'ten beri kimyasal silah cephesi olmadığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam'ın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ABD, Fransa ve İngiltere'nin geçen ay Suriye'ye yaptığı saldırının ardından ilk kez konuştu. İddiaları 'saçmalık' olarak nitelendiren Esad 2013'ten beri ülkesinde kimyasal silah cephanesinin olmadığını söyledi.

Yunanistan'ın Kathimerini gazetesine röportaj veren Esad, iddiaları yalanladı. "Batı'nın hikayeleri, Suriye ordusunun zaferinden sonra başladı" diyen Esad, "İlk olarak 2013'te teslim ettiğimizden beri elimizde kimyasal cephane yok ve kimyasal silahlar için uluslararası kurum bunun hakkında araştırma yaptı. Ve elimizde hiç (kimyasal silah) olmadığı açık ve belgelendi. İkincisi ise, elimizde kimyasal silah olsa bile, çeşitli nedenlerden ötürü kullanmayız" dedi.

"Ancak bu iki nedeni de bir kenara koyarsak, farzedelim ordunun kimyasal silahları var ve savaşın ortasında, nerede kullanılmalı? Savaşın sonunda mı? Savaşın ortasında kullanılmalı ya da teröristlerin ilerlediği yerde, ordu savaşı bitirdiğinde değil! Biz bölgeyi terk etmeye, bölgeyi kontrol altına almaya hazırız. Bu nedenle Batı, Suriye ordusu zafer kazandıktan sonra hikayeler anlatmaya başladı, öncesinde değil. Biz savaşı bitirdiğimizde, onlar 'kimyasal silah kullandılar' dediler" açıklamasında bulundu.

"İkincisi, Duma gibi nüfusun yoğun olduğu bir bölgede kitle imha silahlarının kullanılması iddialarına karşılık, 45 kişinin hayatını kaybettiği söyleniyor, bu kadar kalabalık bir bölgede yüzlerce, binlerce kurban verilmesi gerekir. Üçüncüsü, kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahlar neden sadece çocukları ve kadınları öldürmüş de, militanları öldürmemiş? Videolara bakarsanız, tamamıyle sahte. Kastettiğim şu, kimyasal silah kullanıldığı zaman doktorlar ve hemşireler nasıl güvende kalıyor? Bu yüzden, bu saçmalık, bu bir oyun, bu tamamen ilkel bir oyun. Sadece Suriye ordusuna saldırmak için, çünkü... Niye? En önemli bölüm, teröristler temizlendiğinde, Suriye'yi yıkıma uğratmak isteyen Amerika, İngiltere, Fransa ve diğer müttefikler, esas kartlarından birini kaybetti ve Suriye'ye saldırmak istemelerinin asıl nedeni bu."

"ABD TERÖRİSTLERE YARDIM EDİYOR"

Trump'ın kendisine 'hayvan' demesine aldırış etmediğini söyleyen Esad, "Çünkü bir siyasi, başkan pozisyonuyla anlaşma sağlıyorum" dedi.

Trump'ın "görev başarıyla sonlandırıldı" açıklaması hakkında ise, "Belki de DEAŞ'ın Rakka'dan kaçmasına yardım ettiklerinde görev başarıyla tamamlanmıştır. Eğer bahsettiği Suriye'yi yıkıma uğratmaksa, elbette bu da tamamlanan bir diğer görev. Terörizmle savaşmaktan bahsederseniz, hepimiz Amerika'nın tek amacının Suriye'e destekledikleri teröristleri getirmek olduğunu biliyoruz" dedi.

"BİR GÜN KONUŞUYOR, ERTESİ GÜN TERSİNİ SÖYLÜYOR"

Esad, kendisine Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile de aynı dilde konuştuğu, ancak şimdi bir araya geleceklerinin söylenmesi, kendisiyle de aynı şekilde görüşme ihtimali olursa neler söylemek isteyeceği sorusu üzerine, "İlk olarak şunu sormalısınız: Ne başarabilirsin? Diğeri ise, kampanya öncesi başka, kampanya sonrası başka konuşan biriyle konuşarak biz ne kazanabiliriz? Bugün başka bir şey, yarın başka bir şey söyleme ihtimali olan biri. Bunu her gün aynı sıklıkta ve aynı mantıkla mı yapacaklar? Bu nedenle bu tarz bir yönetim şekliyle hiçbir şey başaracağımızı düşünmüyorum."

Suriye'de şu anda fırsat verildiğini farzedersek, görevinizi ne zaman tamamlayacaksınız?" sorusuna Esad, Her zaman söylüyorum, hiçbir müdahale olmasa, Suriye'de istikrarın sağlanması bir yıldan daha az zaman alacak, buna şüphem yok. Teröristlere daha fazla destek sağlandığı için, diğer seçenek hakkında gelecek hakkında öngörüm olmadığından başka bir şey söyleyemem. Böyle devam ederse, zamanın önemi yok. Asıl önemli olan bir gün bu çekimeye son vereceğiz ve hükümetin kontrolü altındaki Suriye'yi yeniden birleştireceğiz. Ne zaman? Bir şey diyemem. Yakında olacağını umuyorum" yanıtı verdi.

"EN ÖNEMLİ MÜTTEFİĞİMİZ SURİYE HALKIDIR"

"Bu savaşta en büyük müttefiklerinizin İran ve Rusya olduğu açık. Savaş bittikten sonra ülkenin geleceğinde önemli bir rol oynama ihtimalleri sizi endişelendiriyor mu?" sorusunu Esad, "Eğer bir başkan olarak müttefiklerim hakkında konuşacaksam, onlar Suriye halkıdır. Eğer Suriye'nin müttefikleri hakkında konuşursam, elbette onlar İran ile Rusya. Onlar bizim en güçlü müttefiklerimiz ve elbette Çin de bizi Güvenlik Konseyi'nde siyasi olarak destekliyor. Ülkenin geleceği konusunda önemli bir rol oynama konusunda, bu ülkeler Suriye'nin egemenliğine ve ulusal kakarlarına saygı duyup destekliyor. İRan ve Rusya, Suriye'nin egemenliğine en çok saygı duyan ülkeler" şeklinde yanıtladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN