Ukrayna'da gergin bekleyiş: Saakaşvili'ye 24 saat mühlet verildi

Ukrayna'da gergin bekleyiş: Saakaşvili'ye 24 saat mühlet verildi

Eski Gürcistan Başkanı Saakashvili Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir çatıya çıktı. Saakashvili, uzun uğraşların ardından ikna edilerek çatıdan indirildi. Olay sonrası gözaltına alınmak istenen eski lideri bina önünde bekleyen taraftarları serbest kalmasını sağladı. Ukrayna Güvenlik Servisi teslim olması için Saakashvili'ye 24 saat süre verdi.

Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili başkent Kiev'de gözaltına alınmak istendi. Saakaşvili'nin Kiev'de bulunan dairesine sabah saatlerinde güvenlik güçleri baskın yaptı. Baskın sırasında 8 katlı binanın çatısına çıkan Saakaşvili, burada güvenlik güçleri ile bir süre tartıştı. Çatının kenarına gelen Saakaşvili, güvenlik güçlerinin kendisine dokunması halinde aşağı atlama tehdidinde bulundu. Saakaşvili, burada Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'yu eleştiren sözler sarf etti ve bir süre sonra gözden kayboldu.

Bölgede güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri hazır bekledi. Savaashkili, "Ukrayna halkı için direndim, beni bu yüzden kaçırmak istiyorlar! Gizlilik içinde yapmak istediler ama olmadı" dedi. 

 TARAFTARLARI POLİS ARACININ ÖNÜNÜ KESTİ

Saakaşvili'nin taraftarları binanın önünde toplanırken, güvenlik güçleri avukatlarına, müvekkilinin yanına çıkmaları için izin vermedi. Bina önünde yoğun güvenlik önlemi alan polisle Saakaşvili'nin taraftarları arasında arbede yaşandı. Saakaşvili'nin taraftarlarının ısrarı sonrası eski lider serbest bırakıldığı öğrenildi.

17-12/05/8427306.jpg

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'ye Mayıs 2015'te Ukrayna vatandaşlığı vermişti.

17-12/05/8426755.jpg

Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış ama 2016'da bu görevden istifa etmiş ve Yeni Güçler Hareketi Partisi'ni kurarak muhalefete geçmişti. Saakaşvili, Temmuz 2017'de ABD’de bulunduğu esnada Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun imzaladığı kararname ile vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

17-12/05/8426756.jpg

Geçen ay muhalefetin de desteğiyle Polonya üzeri Ukrayna sınırından ülkeye pasaport kontrolü olmadan giren Saakaşvili, taraftarları ile Ukrayna Parlamentosu önünde 17 Ekim’den bu yana devam eden protesto eylemleri başlatmıştı. Ayrıca geçen ay Gürcistan Başsavcılığı, Ukrayna'dan hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili'nin gözaltına alınması ve iade edilmesini istemişti.

17-12/05/8426362.jpg

Gürcistan vatandaşlığından 4 Aralık 2015'te çıkarılan Saakaşvili, 2013'ten bu yana ülkesine dönemiyor.

24 SAAT MÜHLET VERİLDİ

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından bugün gözaltına alınan, fakat radikal grupların araya girmesiyle polis aracından indirilerek serbest kalan Gürcistan eski Cumhurbaşkanı ve Ukrayna muhalefet liderlerinden Saakaşvili'ye, teslim olması için 24 saat süre verildi. Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Saakaşvili'ye teslim olması için 24 saat süre verildiğini, bu sürenin bitiminde güvenlik güçlerinin harekete geçeceğini söyledi. 

SAAKAŞVİLİ, RUS YANLISI DARBE YAPMAKLA SUÇLANIYOR 

Diğer taraftan Ukrayna Başsavcılığı, Saakaşvili'nin ekibinden Severion Dangadze'nin Rusya'ya kaçan Ukraynalı işadamı Sergey Kurçenko ile konuşmalarını içeren ses kaydını basınla paylaştı. Söz konusu kayıtlarda Kurçenko'nun Kiev'deki protesto gösterilerini finanse ettiğine ilişkin ipuçları yer alıyor. Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko, Saakaşvili'nin Sergey Kurçenko'nun Ukrayna'daki ticari çıkarlarını koruma karşılığında, protesto gösterileri için parasal destek aldığını dile getirdi. Lutsenko diğer taraftan, Rusya'nın Kiev'de ihtilal yaparak Ukrayna yönetiminin meşruluğuna gölge düşürmeye çalıştığını, böylelikle Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara meşruluk kazandırmaya çalıştığını ifade etti. 

24 SAATTE ÖNE ÇIKANLAR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN