Ukrayna'dan Gürcistan'a 'Saakaşvili' uyarısı

Ukrayna'dan Gürcistan'a 'Saakaşvili' uyarısı

Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenskiy Gürcistan'a, sürgündeyken Ukrayna vatandaşlığı verdikleri ve şimdi kendi ülkesinde açlık grevi yapan hapisteki eski Gürcistan cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili'ye karşı "orantısız sertlikte tedbirlerden" kaçınmasını söyledi.

Eski Gürcistan cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili, belediye seçimleri arifesinde muhalefeti toplamak için Ukrayna'dan memleketine dönmesinin ardından 1 Ekim'de tutuklandı. 2018'de gıyaben yapılan ve siyasi olduğu için reddettiği bir davada görevi kötüye kullanmaktan altı yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Gürcistan yetkilileri Pazartesi günü 53 yaşındaki politikacıyı, hapishanede açlık grevi ilan etmesinden beş hafta sonra başkent Tiflis'teki bir hapishane hastanesine transfer etti.

Medya, Saakaşvili'nin bir hapishane arabasından sürüklendiğini, kollarından ve bacaklarından tutularak hapishane hastanesinin koğuşuna götürüldüğü anları yayınladı.

'SAAKAŞVİLİ'NİN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'in ofisinden yapılan açıklamada; kendisinin Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile telefonda görüştüğü ve Saakaşvili'nin haklarının uluslararası normlara uygun olarak güvence altına alınması gerektiğini söylediği bildirildi.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, bir Ukrayna vatandaşına orantısız sertlikte tedbirlerin uygulanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı" ifadeleri yer aldı.

Zelenskiy'in ayrıca Saakaşvili'nin annesi ve akrabalarına ulaşma ihtiyacına odaklandığı da açıklamada yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Saakaşvili, on yıl boyunca Gürcistan'ın en baskın siyasi figürüydü, Rusya ile zorlu bir savaş sırasında ülkeyi yönetti ve şu anda Gürcistan'ın ana muhalefeti olan partiyi kurdu.

Ardından Ukrayna'da yeni bir siyasi kariyer başlattı, bölge valisi ve reform danışma organının başkanı olarak görev yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN