Uluslararası Af Örgütü ABD ve Koalisyon güçlerinin Rakka'da 1600 sivili öldürdüğünü açıkladı

Uluslararası Af Örgütü ABD ve Koalisyon güçlerinin Rakka'da 1600 sivili öldürdüğünü açıkladı

Uluslararası Af Örgütü ve gözlem grubu Airwars'un raporuna göre ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri, Suriye'nin Rakka kentinde 1600 sivili öldürdü.

ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri'nin Suriye'deki sivil katliamları gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda yayımlanan raporlara göre Koalisyon Güçleri, 2017'de Rakka'da 1600 sivili katletti. 

BBC'de yer alan habere göre:

Uluslararası Af Örgütü ve Airwars'ın 200 ayrı bölgede yaptığı inceleme sonucunda ölenler arasından 1000 kişinin kimliği tespit edildi.

İki kuruluş da koalisyonun "iki yıldır süren inkâra son vermesi" çağrısında bulundu. Koalisyon güçleri saldırılar sırasında 159 sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor.

"SİVİL KATLİAMLAR İNKAR EDİLİYOR"

ABD, İngiltere ve Fransa'dan oluşan koalisyon güçleri sivil ölümleri önlemek için tüm önlemlerin alındığını ve kararların muhabere kurallarına uygun olduğunu açıklamıştı. Koalisyon güçleri 2014 yılından bu yana Suriye ve Irak'ta IŞİD'in elinde tuttuğu bölgelere 34 bin hava saldırısı düzenledi.

19-04/25/katliam.jpg

Af Örgütü'nün kıdemli kriz uzmanı Donatella Rovera "Hava saldırılarının çoğu hatalıydı ve on binlerce bombardıman ayrım gözetmeksizin gerçekleşti. Yüzlerce kişinin ölmesi ve yaralanması bir sürpriz değil" dedi.

Rovera "Koalisyon güçleri Rakka'yı kazıdı ancak gerçeği silemezler" diye konuştu.

AIRWARS'TAN KOALİSYONA UYARILAR

AF Örgütü araştırmacıları Rakka'da iki ay boyunca hava saldırılarının düzenlendiği bölgelerde 400'den fazla kişiyle görüştü. 641 kişinin kimliğini bizzat tespit eden örgüt diğer isimler için başka kaynaklardan bilgi aldı.

Af Örgütü ve Airwars koalisyon ülkelerinin saha çalışması yapmadığını ve hayatta kalanlarla görüşmediğini söyledi.

Airwars direktörü Chris Woods, "Koalisyon Rakka'da nelerin yanlış gittiğini iyice soruşturmalı ve gelecekteki askeri operasyonlarda sivillerin çektiği acıları önlemek için dersler çıkarmalı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN