Veliaht Prens Selman'dan şaşırtan İran açıklaması

Veliaht Prens Selman'dan şaşırtan İran açıklaması

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in "İran'ın Körfez ülkeleriyle yakınlaşması için çabalıyoruz" sözleri ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın "İran'ın refah içinde olmasını ve aramızda karşılıklı çıkarların olmasını isteriz" sözleri Orta Doğu'da sürpriz yakınlaşmanın sinyali olarak yorumlandı.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın açıklamaları Orta Doğu'da sürpriz yakınlaşmalar olarak yorumlandı. 

"İRAN'IN KÖRFEZ ÜLKELERİYLE YAKINLAŞMASI İÇİN ÇABALIYORUZ"

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, resmi devlet televizyonuna gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak’ın, İran ve Suudi Arabistan arasında yakınlaşma rolü üstlendiği iddialarını değerlendiren Hüseyin, “İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in Bağdat ziyareti önemliydi. İçerideki istikrarsızlık bir dönem bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi olumsuz etkiledi. Ancak artık bölge ülkeleri arasında yakınlaşma gerçekleşmesi için rol üstleniyoruz. İran’ın da Körfez ülkeleriyle yakınlaşması için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Fuad Hüseyin, Irak’ın bölge ülkeleriyle sorunları geride bırakarak, iş birliği aşamasına geçtiğini ve bunun başında ekonomik iş birliğinin geldiğini sözlerine ekledi. Irak’ın, İran ve Suudi Arabistan arasında yakınlaşma gerçekleşmesi için ara buluculuk yaptığı iddia edilmişti. İran Dışişleri Bakanı Zarif, dün Bağdat’a ziyaret gerçekleştirmiş, akşam saatlerinde ise Erbil’e geçmişti.

PRENS SELMAN'DAN İRAN İLE İYİ İLİŞKİLER SİNYALİ

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise Suudi Arabistan resmi televizyon kanalına röportaj verdi. Prens Selman, "İran bir komşu devlet ve biz kendisiyle iyi ve seçkin ilişkiler kurma arzusundayız" dedi.

Veliaht Prens, "İran'ın refah içinde olmasını ve aramızda karşılıklı çıkarların olmasını isteriz" ifadelerinin ardından "Ancak, onunla olan olumsuz sorunumuz, nükleer programı ya da bazı bölge ülkelerinde kanuna aykırı davranan milisleri desteklemesi ve balistik füze programı gibi konulardaki olumsuz davranışlarında ortaya çıkıyor" ifadesini kullandı.

Bu sorunların giderilmesinde ortaklarıyla çalıştıklarını dile getiren Bin Selman, sorunları aşmayı, herkesle olumlu ve iyi ilişkiler kurmayı temenni ettiklerini kaydetti.

"HUSİLERİN MASAYA OTURMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"

Veliaht Prens, İran destekli Husilere işaretle ülkesinin sınırlarında kanuna aykırı milislerin varlığını kesinlikle kabul etmeyeceğini belirterek, "Husilerin de Yemen'de bölge ülkelerinin çıkarlarını gözetecek ve herkesin haklarını temin edecek çözümlere ulaşmak için tüm söz sahibi taraflarla görüşme masasına oturmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

"ABD İLE YÜZDE 90 FİKİR BİRLİĞİ"

Washington'un Riyad'a sırtını dönüp dönmediğine ilişkin bir soru üzerine Veliaht Prens bin Selman, "Kenarda kalmış bir anlaşmazlık oldukça doğaldır. Suudi Arabistan ile ABD Başkanı Joe Biden yönetimi arasında yüzde 90 fikir birliği var, bu anlaşmazlık oranı artabilir, azalabilir" şeklinde cevap verdi.

Bin Selman, yine Riyad'a bir Amerikan baskısı olup olmadığına dair bir başka soruya verdiği cevapta, Suudi Arabistan'ın içişlerine müdahaleyi reddettiğini vurguladı.

"AŞIRILIK HİÇBİR ŞEYDE CAİZ DEĞİLDİR"

Aşırılığın hiçbir şeyde caiz olmadığını dile getiren Veliaht Prens, Peygamber'in hadislerinden birinde, "Günlerden bir gün aşırıya giden biri çıkacak, çıktığında o kişiyi öldürün." dediğini aktardı.

Söz konusu aşırılardan bir grubun hapsedilmesi hakkındaki soru üzerine ise Veliaht Prens, "Suudi Arabistan, Müslümanların kıblesi olduğu için aşırılığa dair projelerin ana hedefi olmuştur." ifadelerini kullandı.

Veliaht Prens, aşırılık konusundaki sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçen yüzyılın 50'li ve 70'li yıllarındaki Arap milliyetçiliği ve sosyalizm projeleri, aşırı cemaatlere devlette çeşitli makamlara ulaşmaları fırsatı vermişti. Bundan da hiç hoşlanılmayan sonuçlar ortaya çıktı. Bugün, Suudi Arabistan'da aşırı bir düşüncenin varlığıyla ne gelişebiliriz ne sermayeyi çekebiliriz ne de turizmi. Dolayısıyla, bu aşırılık projesinin kökü kazınmalıdır. Üzerinde aşırılığı taşıyan kim olursa olsun, bu yasal olarak takibe alınması gereken bir suçtur."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN