Venezuela hükümeti müzakerelerden çekildi

Venezuela hükümeti müzakerelerden çekildi

Venezuela'da hükümetin ve muhalefetin Meksika'daki müzakere görüşmelerinde kesinti yaşandı. Venezualılı iş insanı Saab'ın ABD'ye iade edilmesi nedeniyle Venezuela hükümeti müzakereden çekildiğini duyurdu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun tüm konuların ele alınması için muhalefet ile diyalog masasına oturabileceklerini açıklamıştı. Maduro, Guaido ile ABD'nin yaptırımları kademeli olarak kaldırması halinde görüşmeye hazır olduğunu aktarmıştı. Guaido ise ABD yaptırımlarının kademeli kaldırılması karşılığında uluslararası gözlemcilerin denetiminde ülkede "özgür ve adil" bir seçim takviminin belirlenmesi talebinde bulunmuştu.

Bunların üzerine Meksika'da 1. tur görüşmeleri kapsamında taraflar 14 Ağustos'ta mutabakat imzaladı. 7 Eylül'deki 2. tur görüşmelerinde ise 2 konuda kısmi anlaşma imzalandı. Taraflar, 3. tur müzakereler kapsamında Meksika'da 24-27 Eylül'de yeniden bir araya geldi.

Meksika'da 25 Ekim'de başlayan 3 tur görüşmeler, taraflar arasında somut anlaşmalara varılamadan tamamlanırken, 4. tur müzakerelerin ne zaman başlayacağına ilişkin tarih verilmedi.

HÜKÜMET MÜZAKEREDEN ÇEKİLDİ

Ancak müzakereler, Venezuelalı iş insanı Alex Saab'ın Afrika'daki ada ülkesi Cabo Verde (Yeşil Burun Adaları) tarafında ABD'ye iade edilmesi üzerine kesintiye uğradı. Venezuela hükümeti müzakereleri askıya aldığını açıkladı.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Venezuela Hükûmetinin diyalog heyeti ve Ulusal Meclis (AN) Başkanı Jorge Rodriguez, açıklamasında, muhalefet ile yürüttükleri müzakereleri askıya aldıklarını belirterek, "Heyetimiz müzakere ve diyalog masasına katılımını askıya aldığını duyuruyor. Temsilcimiz, Alex Saab'a yönelik saldırganlığı protesto ediyoruz ve Meksika'da 17 Ekim'de başlayacak olan görüşme turuna katılmayacağız." ifadesini kullandı.

Muhalefet temsilcileri ise hükümetin müzakerelerden çekilme kararına tepki gösterdi.

SAAB KARA PARA AKLAMA DAVASINDAN GÖZALTINA ALINMIŞTI

Saab, ABD'nin talebi üzerine kara para aklama davası nedeniyle Cabo Verde'de gözaltına alınmıştı. Venezuelalı yetkililerden o dönem yapılan açıklamada, Saab'ın diplomatik dokunulmazlığı olduğunu belirtilerek, Cabo Verde'yi Viyana Sözleşmesini ihlal etmekle suçlamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN