Venezuela'da kriz büyüyor! Kolombiya ile ilişkiler kesildi

Venezuela'da kriz büyüyor! Kolombiya ile ilişkiler kesildi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya ile diplomatik ve siyasi ilişkileri kestiklerini açıkladı. Öte yandan, Venezuela’nın Brezilya sınırında yer alan Santa Elena de Uairen’de insani yardım taşıyan iki kamyonun yakılmasının ardından çıkan olaylarda 4 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin yaralandığı açıklandı.

Nicolas Maduro'nun emriyle sınır kapısının kapatılmasına rağmen Brezilya'dan gelen insani yardım Venezuela'ya girdi.  ABD'ye bağlı Porto Riko'dan deniz yoluyla gelen insani yardımın da engellenmesi için 6 savaş gemisi görevlendirildi.

Venezuela'da ordudan kopmalar devam ediyor. Venezuela Ulusal Muhafızları'na bağlı Fernando Rodriguez del Toro Birliğinin komutanı Binbaşı Hugo Parra Martinez, Tienditas Köprüsü'ndeki görev yerini terk ederek, Kolombiya'ya sığındı. Parra yaptığı ilk açıklamada, "Başkanımız olarak Juan Guaido'yu tanıyorum ve yürüyüşünün arkasında olmaya ve Venezuela halkıyla mücadele edeceğime söz veriyorum" dedi.

19-02/24/v2.jpg

"HAİNLİK YAPMAYIN!"

Görev yerlerini bırakarak Kolombiya'ya sığınan Ulusal Muhafız üyelerini hedef alan Maduro, "Hainlik zamanı değil, ülkeye sadakat zamanı. Venezuela'nın yüce ideallerinin yanında olma zamanı" ifadelerini kullandı.

MADURO KARŞITLARI ASKERİ ÜSSÜN ÖNÜNDE TOPLANDI

Başkent Karakas'ta ise Maduro karşıtları Francisco de Miranda Hava Üssü önünde ve çevresinde toplanmaya başladı. Protestocular, ordunun insani yardımların ülkeye sokulmasına izin vermesi için gösteriler düzenliyor.

19-02/24/v3.jpg

İLK İNSANİ YARDIM BREZİLYA'DAN

Brezilya'dan gelen insani yardım, sınır kapıları Nicolas Maduro'nun emriyle kapatılmasına rağmen Venezuela'ya girdi. Venezuela'nın Brezilya Büyükelçisi Maria Teresa Belandria yaptığı açıklamada, insani yardım taşıyan ilk kamyonun ülkeye girdiğini duyurdu. Belandria, "Brezilya'nın Pacaraima sınırından insani yardımlı kamyonu sınırı geçti. Şu anda Venezuela tarafında olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

19-02/24/v4.jpg

VENEZUELA ORDUSU BREZİLYA SINIRINDA ATEŞ AÇTI: 4 ÖLÜ, 29 YARALI

Venezuela’nın Brezilya sınırında yer alan Santa Elena de Uairen’de insani yardım taşıyan iki kamyonun yakılmasının ardından çıkan olaylarda 4 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin yaralandığı açıklandı.

Venezuela’nın Brezilya sınırında yer alan Santa Elena de Uairen’de insani yardım geçişi sırasında çıkan olaylarda askerlerin protestoculara ateş açtığı 4 kişinin yaşamını yitirdiği, 29 kişinin ise yaralandığını belirtildi. Kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido da düzenlediği basın toplantısında Santa Elena de Uairen kasabasında katliam olduğunu ifade etti. Guaido, askerlerin ateş açtıklarını ve insani yardımın bir kısmının şehre girdiğini duyurdu.

Venezuela Ceza Forumu yöneticisi Alfredo Romero, Brezilya sınırında yer alan Santa Elena de Uairen kabasında çıkan ayaklanmanın askerler tarafından şiddet kullanılarak şimdilik bastırıldığını, bu sırada 4 kişinin öldüğünü ve 29 kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Yaralıların Rosario Surita hastanesine götürüldükleri belirtildi.

19-02/24/v5.jpg

6 DONANMA GEMİSİ DENİZE AÇILDI

Öte yandan, ABD'ye bağlı Porto Riko'dan yola çıkan 200 ton insani yardımın birkaç saat içinde Venezuela kara sularına gireceği bildirildi. Yerel basın ise, aralarında F-22 sınıfı fırkateynin yer aldığı Venezuela Donanmasına ait altı geminin Porto Riko'dan gelen insani yardım gemisini durdurmak için denize açıldığını duyurdu.

MADURO'YA TEHDİT

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, insani yardımların toplandığı Cucuta'da, Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve kendisini Venezuela'nın "Geçici Devlet Başkanı" ilan eden Juan Guaido ile bir araya geldi. Yapılan ortak basın açıklamasında Duque, "İnsani yardım, Venezuela'nın Geçici Devlet Başkanı Juan Guaido'ya yeni teslim edildi. Ülkeye barışçıl bir şekilde girmesine izin verilmesini talep ediyoruz. Şiddet olaylarından Maduro sorumlu tutulacaktır" diye konuştu.

VENEZUELA KOLOMBİYA İLE İLİŞKİLERİ KESTİ

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya ile diplomatik ve siyasi ilişkileri kestiklerini açıklayarak ülkesinin bağımsızlığını gerekirse canı pahasına savunacağını söyledi.

Maduro, başkent Caracas'ta düzenlenen gösteride destekçilerine seslendi. Sosyalist partisinin rengi olan kırmızı gömlekler giymiş binlerce kişinin karşısına dans ederek ve Venezuela bayrağı sallayarak çıkan Maduro, uzun süre alkışlandı.

Kendisine yönelik girişimlere dikkati çeken Maduro, "asla teslim olmayacağını" ve "ülkesinin bağımsızlığını gerekirse canı pahasına savunacağını" söyledi. Hiçbir şeyden korkmadığını kaydeden Maduro, kendini geçici başkan ilan Juan Guaido'yu ise "Venezuela'yı sömürgeleştirmek isteyen ABD'nin kuklası" olarak tanımladı.

Muhalefete verdiği destekle bilinen komşu Kolombiya'yı da eleştiren Maduro, bu ülkeyle diplomatik ve siyasi ilişkileri kestiklerini açıkladı.

"Faşist Kolombiya hükümetinin saldırganlıklarına daha fazla tahammül edemem, bu yüzden Kolombiya ile her türlü ilişkinin kesilmesi kararını aldım." diyen Maduro, bu ülkenin diplomatlarına Venezuela'yı terk etmeleri için 24 saat verdi.

GUAİDO’YA MEYDAN OKUDU

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisini “Geçici Devlet Başkanı” ilan eden Juan Guaido'ya meydan okudu. Karakas’ta destekçilerinin önünde düzenlediği etkinlikte konuşan Maduro, Guaido’ya seslenerek, “Seçim çağrısı yapmak için meydan okuyorum, bay kendini beğenmiş” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Juan Guaido’ya seçim çağrısı yaptı. Maduro “Kendini beğenmiş” ve “Emperyalizmin kuklası” olarak nitelendirdiği Guiado’yu karşısına çıkmaya davet etti. Takipçilerinin sevgi ve sadakatinden beslediğini söyleyen Maduro, “Her zamankinden daha güçlüyüm, hiç bu kadar güçlü olmamıştım” dedi.

“İNSANİ YARDIMLAR ÇÜRÜK VE KANSEROJEN”

Maduro “çürük” ve “kanserojen” olarak nitelendirdiği insani yardımın ülkeye girmesine yardım etmeye çalışan göstericilerle, silahlı kuvvetler arasında yaşanan çatışmalara değinerek, “Barış için savaşıyoruz. Yoksa şiddetin geri dönmesini mi istiyorsunuz?” diye sordu.

VENEZUELA KRİZİ

Venezuela'da, çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkilerinin süreceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, "Venezuela'ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak göstermişti.

CARACAS/AA-İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN